RSS

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μοσχοκάρυδο - μυρωδάτο θρυλικό μπαχαρικό

Μυρωδάτο θρυλικό μπαχαρικό, σπόρος ενός δρύπη, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την έντονη γλυκιά γεύση του και το όνομά του - μοσχοκάρυδοΧρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική , αλλά το μοσχοκάρυδο δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές μπαχαρικό, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο προϊόν για την υγεία, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει πολλά φάρμακα. Λόγω των χρήσιμων ιδιοτήτων του, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική.

Σύνθεση του μοσχοκάρυδου

 Μοσχοκάρυδο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών: B1, B2, B4, Α , C, PP, β- καροτένιο, φολλικό οξύ, πυριδοξίνη (Β6) .
 Και επίσης μακροθρεπτικά: ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο. 
 Και ιχνοστοιχεία: ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός, σελήνιο και μαγγάνιο.
 Επιπλέον, στο μοσχοκάρυδο υπάρχουν σαπωνίνες, ευγενόλη, αιθέρια έλαια και διάφορες χρωστικές ουσίες.
 100 γρ περιείχε 
 5,84 g πρωτεΐνης,
 36.31 γραμμάρια λίπους, 
 28,49 υδατανθράκων, 
 20.8 g της κυτταρίνης ,
 6,23 g νερού,
 28.49 g του μονο- και δισακχαρίτες.
Ενεργειακή αξία των μοσχοκάρυδο 525 kcal ανά 100 g προϊόντος, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση των μοσχοκάρυδο είναι απαραίτητη στο ελάχιστο επίπεδο, δεν υπερβαίνει το 1 g ανά ημέρα.

Επίδραση του μοσχοκάρυδου στο σώμα

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα ισχυρό διεγερτικό και τονωτικό. Έχει ανοσορυθμιστικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η παραδοσιακή ιατρική αποδίδει αυτό το μπαχαρικό σε καρμίνια, ηρεμιστικά, αντινεοπλασματικά και επίσης αντιβακτηριακά.
Το μοσχοκάρυδο είναι ικανό να αποκαθιστά τους επιθηλιακούς ιστούς, επομένως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
 Μοσχοκάρυδο θεωρείται ένα ισχυρό αφροδισιακό, όπως φαίνεται για νευρικές διαταραχές, αϋπνία, κρυολογήματα και φλεγμονώδεις νόσους, φυματίωση, εξασκεί αναλγητικό αποτέλεσμα σε μυοσίτιδα, αρθρίτιδα και οστεοχόνδρωση.
Η τακτική χρήση των μοσχοκάρυδο ως καρυκεύματα μπορεί να θεραπεύσει καλοήθεις όγκους (π.χ., μαστού), σταφυλοκοκκική λοίμωξη, και επίσης αποτρέπει τον καρκίνο. Το μοσχοκάρυδο θεραπεύει την ανικανότητα, εξαλείφει τη γενική κόπωση, κορεσμεί το σώμα με ενέργεια, διεγείρει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται για να αυξήσει την όρεξη, να εξαλείψει τη δυσάρεστη οσμή στο στόμα, να θεραπεύσει τη χολολιθίαση και επίσης να καταστρέψει τα εντερικά παράσιτα.
Η προσθήκη μοσχοκάρυδου στο φαγητό βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης, στην ομαλοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της εγκεφαλικής παροχής αίματος. Λόγω στυπτικές ιδιότητες, το μοσχοκάρυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας. Οι ουσίες που περιέχονται στο μοσχοκάρυδο μιμούνται τη δράση του ορμονικού οιστρογόνου - ενισχύουν τις συστολές της μήτρας και ομαλοποιούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο .
Το μοσχοκάρυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό για μικρά παιδιά - γάλα με μοσχοκάρυδο και μέλι θα βοηθήσει να μειώσει τον πόνο της κοπής των δοντιών, να ομαλοποιήσει τον ύπνο των παιδιών και να εξαλείψει τις παράλογες διαθέσεις .
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η τακτική χρήση του μοσχοκάρυδου έχει αναζωογονητική επίδραση στο σώμα, επουλώνει κιρσούς και φλεβίτιδα.Ιδιότητες του μοσχοκάρυδου

Οφέλη για την υγεία

Ανακούφιση από τον πόνο

Ένα από τα συστατικά του μοσχοκάρυδου είναι μια ένωση παρόμοια με τη μενθόλη, η οποία έχει φυσικά χαρακτηριστικά που ανακουφίζουν από τους πόνους από πληγές, τραυματισμούς, διαστρέμματα και χρόνια φλεγμονή από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πεπτική υγεία

To τριμμένο μοσχοκάρυδο διατηρεί την περιεκτικότητά του σε ίνες, η οποία μπορεί να διεγείρει την πεπτική διαδικασία, προωθώντας την περισταλτική κίνηση στους λείους μυς του εντέρου. Επίσης, προκαλεί την έκκριση διαφόρων γαστρικών και εντερικών υγρών.

Υγεία του εγκεφάλου

Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του μοσχοκάρυδου είναι το ότι τα διάφορα συστατικά των αιθέριων ελαίων του μειώνουν την εξασθένηση των νευρικών οδών και της γνωστικής λειτουργίας που συνήθως προσβάλλουν τα άτομα με άνοια ή νόσο του Alzheimer.

Αποτοξινωτική δράση

Το μοσχοκάρυδο ενεργεί ως τονωτικό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και επομένως ενισχύει τη συνολική υγεία του σώματος και ιδιαίτερα του ήπατος και των νεφρών όπου συσσωρεύονται πολλές από τις τοξίνες. Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά του βοηθούν στη διάλυση των νεφρικών λίθων και αυξάνουν τη συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα τόσο του νεφρού όσο και του ήπατος.

Στοματική Υγεία

Στις παραδοσιακές ιατρικές εφαρμογές θεωρείται βασιλιάς των μπαχαρικών για την στοματική υγεία. Τα ενεργά αντιβακτηριακά συστατικά του βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας, των βακτηρίων και προστατεύει τα ούλα και τα δόντια. Εκχυλίσματά του βρίσκονται συχνά σε βιολογικές και φυτικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Υγεία του δέρματος

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, τα βότανα και τα παραδοσιακά φάρμακα έχουν χρησιμοποιήσει από καιρό το μοσχοκάρυδο για να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και την λαμπερή του όψη. Συνηθέστερα εφαρμόζεται ως πάστα ανακατεμένη με νερό ή ακόμα και μέλι, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού, να προωθήσει την ενυδάτωση και να λειάνει διάφορα σημάδια.

Πίεση αίματος και κυκλοφορία

Τα μέταλλα που περιέχονται στο μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των διαφόρων οργάνων του σώματος. Το κάλιο, ένα από αυτά, είναι αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, καθιστώντας την πέψη μια αποτελεσματική και ταχεία διαδικασία. Το ασβέστιο που βρίσκεται στο μοσχοκάρυδο μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών, ανακουφίζοντας παράλληλα από τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Τέλος, η περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας.

Καλύτερος ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα με λίγη σκόνη μοσχοκάρυδου. Θα σας βοηθήσει χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Το μοσχοκάρυδο θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις τόσο στην μαγειρική όσο και στις παραδοσιακές θεραπείες. Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ψευδαισθήσεις και ταχυπαλμία. 

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου