RSS

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Το μανταρίνι και η διατροφική του αξία στην υγεία

Μπορεί μέχρι τώρα το γνωμικό να εκθείαζε τα μήλα για την καλή υγεία που μπορεί να μας προσφέρουν, όμως πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως και το μανταρίνι παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.


 1. Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.


 2. Είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, καροτίνης, φωσφόρου, νατρίου, πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου αλλά και φολλικού οξέως. 

 3. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι η σημαντικότερη ιδιότητα του είναι το ότι έχει την ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα,  όπως μόλυβδος-Pb, και ο υδράργυρος-hg.


 4. το μανταρίνι, γνωστό και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα ο φλοιός του, μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιακές ανακοπές, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό ενώ συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της παχυσαρκίας. Η φυσική χρωστική Nobiletin που βρέθηκε στο φλοιό του μανταρινιού φαίνεται πως είναι η αιτία για τα θετικά αποτελέσματα αυτού του τόσο γευστικού και μυρωδάτου φρούτου.


 5. Ωστόσο, οι προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, δεν σταματούν εδώ. Έχει αποδειχθεί, πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι' αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι' αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.


 6. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντας την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχρας κηλίδας. Τέλος, το μανταρίνι, καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.


 7. Τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν έδειξαν πως η μακροχρόνια κατανάλωση του φρούτου οδηγεί σε προστασία από την αθηροσκλήρωση αλλά και από εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου.


 
8.
Το μανταρίνι μας προσφέρει επίσης εξαιρετικό αιθέριο έλαιο το οποίο προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών του και έχει ένα έντονο, γλυκό, δροσερό, χαρακτηριστικό άρωμα. Τo αιθέριο έλαιο του μανταρινιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό, ηρεμιστικό.


Κρατήστε  τη φλούδα του μανταρινιού και βάλτε το ξύσμα του σε γλυκά, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας αλλά και όταν σοτάρετε λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε, για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές ιδιότητες του.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου