RSS

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Τσάι με φύλλα της μουριάς- θεραπευτικές ιδιότητες.

Εκτός από τα μούρα και άλλα μέρη της μουριάς χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική. Για παράδειγμα, φύλλα. Περιέχουν ένα μεγάλο σύνολο χρήσιμων στοιχείων, είναι μια ανεξάντλητη πηγή βιταμινών το χειμώνα.
 Αυτές είναι θειαμίνη και πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ, ασκορβικό οξύ, καροτένιο, αιθέρια έλαια, τα οποία είναι παρόμοια σε σύνθεση με το έλαιο tea tree,τανίνες, σάκχαρα, φλαβονοειδή.
 Τα φύλλα της μουριάς έχουν πιο δραστικό ασβέστιο από ότι στο αγελαδινό γάλα! Για τους πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη, αυτή είναι πραγματικά μια σωτηρία.

Σε σύγκριση με το πράσινο τσάι, το τσάι από μουριά έχει 2 φορές περισσότερο σίδηρο.


Τα φύλλα της μουριάς δεν είναι λιγότερο χρήσιμα από τα μούρα και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Από αυτά κάνετε εγχύσεις, αφέψημα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα όσο και ξηρά φύλλα. Από ξηρό, για παράδειγμα, είναι πολύ βολικό να κάνετε σκόνη και να πασπαλίζετε έτοιμα πιάτα πάνω του. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη.


Εκτός από την εξαιρετική γεύση των φρούτων, τα μούρα και άλλα μέρη του φυτού της μουριάς έχουν θεραπευτικές ιδιότητες:

αντιφλεγμονώδες
αντισηπτικό
ουρολοίμωξη 
αντιοξειδωτικό

Το τσάι των φύλλων Mulberry έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες, μερικές από τις οποίες δίνονται παρακάτω.



  • Το τσάι από φύλλα μουριάς θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως θεραπεία πρώτης κατηγορίας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αντιμετωπίζει τέλεια τις ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης, τις καυτές λάμψεις, τις ημικρανίες. Καθυστερεί την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, ομαλοποιεί απαλά το ορμονικό υπόβαθρο, ενισχύει τη λίμπιντο.
  •  Ομαλοποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, βοηθά στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης περίσσειας λίπους κάτω από το δέρμα.
  •  Έχει αποχρεμπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες, επομένως χρησιμοποιείται με επιτυχία για τη θεραπεία του βήχα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου. 
  • Οι σηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες είναι ευεργετικές για διάφορους τύπους έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα (για πλύσιμο πληγών, λοσιόν).
  • είναι επίσης ένα καλό φάρμακο για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη και διάφορες νευρικές διαταραχές.
  • Είναι χρήσιμο να παίρνετε αφέψημα με φύλλα της μουριάς με προβλήματα της  όρασης.
  •  Σιρόπι από φύλλα της μουριάς βοηθά στη θεραπεία καρδιακών και αγγειακών παθήσεων (μειώνει την αρτηριακή πίεση), σακχαρώδη διαβήτη, καθώς το φάρμακο ομαλοποιεί τα επίπεδα γλυκόζης.
  • Οι βλεννολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες βοηθούν στο βήχα, την αμυγδαλίτιδα (έκπλυση), την ανακούφιση του πνευμονικού οιδήματος.
  • Εξασφαλίζει αποτελεσματικά τη δύσπνοια στο βρογχικό άσθμα. 
  • Χρησιμοποιούν το ποτό ως αντιπυρετικό για κρυολογήματα, καθώς και ένα ηρεμιστικό με ήπιο αποτέλεσμα.
  • Οι αλοιφές που παρασκευάζονται με φύλλα της μουριάς  είναι αποτελεσματικές για ρευματισμούς, δερματίτιδα και φυματίωση του δέρματος.


Περιέχει ορυκτά και αντιοξειδωτικά

   Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εφημερίδα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής το 2006, τα φύλλα της μουριάς περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Τα φύλλα περιέχουν επίσης τα αντιοξειδωτικά του ασκορβικού οξέος και του β-καροτενίου. Τα αντιοξειδωτικά αναστέλλουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχηματίζονται κατά την πέψη, τον μολυσμένο αέρα και την έκθεση στην ακτινοβολία. Σύμφωνα με το PubMed Health, η τακτική κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε β-καροτένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα

   Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη αίματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της κινεζικής ιατρικής το 2012, ο μουριάς μειώνει τη γλυκόζη αίματος λόγω της περιεκτικότητας σε γαλλικό οξύ. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care το 2007, αυτό το αποτέλεσμα αποδείχθηκε σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στη μελέτη, κάθε άτομο στην ομάδα διαβήτη και στην υγιή ομάδα ελέγχου έλαβε ένα ποτό σακχαρόζης, αλλά κάποιοι έλαβαν επίσης εκχύλισμα μουριάς, ενώ άλλοι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το αίμα για τη γλυκόζη δοκιμάστηκε πριν και δύο, τρεις και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση σακχαρόζης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη λήψη του τσαγιού από μουριά, οι αυξήσεις της γλυκόζης μειώνονται σημαντικά τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μουριάς μπορεί να είναι χρήσιμος τόσο στη θεραπεία του διαβήτη όσο και στην πρόληψη του.



Μειώνει την κακή χοληστερόλη

   Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 από τη BioMed Research International, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL μειώθηκαν σημαντικά σε ασθενείς που έλαβαν 280 γραμμάρια σκόνης φύλλου μουριού τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Εφημερίδα της Κλινικής Βιοχημείας και Διατροφής έδειξε παρόμοια αποτελέσματα αφού οι συμμετέχοντες έλαβαν 12 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος φύλλων μουριάς για τρεις μήνες. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι απαιτούνται σημαντικές δόσεις του εκχυλίσματος με την πάροδο του χρόνου για να δουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, ακόμη και μικρές δόσεις φύλλων μουριάς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

   Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods το 2013, τα φύλλα μουριάς χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη θεραπεία φλεγμονών που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες και τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Σε μελέτες in vitro, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φύλλα μουριάς αναστέλλουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες στο σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονώδη ανταπόκριση του σώματος. Αυτό το αποτέλεσμα έχει αποδειχθεί σε αρουραίους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 από την Phytotherapy Research. Οι αρουραίοι με επαγόμενο οίδημα πέλματος εγχύθηκαν με εκχύλισμα φύλλων μουριάς, το οποίο απέτρεψε τον σχηματισμό φλεγμονής του ποδιού. Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το τσάι από φύλλα μουριάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου με τη μείωση της φλεγμονής.

Πώς να φτιάξετε τσάι από φύλλα μουριάς


Για να κάνετε θεραπευτικό τσάι από φύλλα μουριάς, χρειάζεστε 
 2 κ. σ.  ξηρά ψιλοκομμένα φύλλα 
 1 λίτρο βραστό νερό,
 Ρίξτε το νερό στα φύλλα, καλύψτε και αφήστε το. Πίνετε  ένα ποτήρι  30 λεπτά πριν από το κάθε γεύμα. Η ζάχαρη δεν συνιστάται!

*** Εάν υπάρχουν προβλήματα με το συκώτι, μπορείτε να φτιάξετε τσάι από 

  •  1 κ. σ. φύλλα μουριάς
  •  σε ένα ποτήρι βραστό νερό.

 Μπορείτε να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε τα μούρα στη διατροφή.

Αντενδείξεις 

!!!  Σύμφωνα με μελέτες, ραδιενεργές ουσίες συσσωρεύονται σε όλα τα μέρη της μουριάς. Επομένως, απαγορεύεται η συλλογή πρώτων υλών σε δυσμενείς περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι τα φύλλα μουριάς έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση τους:

  • Σύμφωνα με μελέτες, η μουριά περιέχει ουσίες που επηρεάζουν θετικά την καρδιά. Την ενισχύουν, το τόνιζαν. Αλλά οι άνθρωποι με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση δεν συνιστώνται από τους γιατρούς να πίνουν αφέψημα από φρέσκες ή ξηρές πρώτες ύλες.
  • Τα μούρα και τα τσάγια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. 
  • Πολλοί άνθρωποι έχουν ατομική δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα. Αυτό ισχύει και για τη μουριά.
  • Εάν εμφανιστεί διάρροια μετά τη λήψη του φαρμάκου από τη μουριά, σημαίνει ότι η μουριά αντενδείκνυται σε οποιαδήποτε μορφή.

Να είστε πάντα καλά!!!

1 коммент.:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοσίευση σχολίου