RSS

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Βαλσαμόχορτο με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες.


Το υπερεικόν των αρχαίων Ελλήνων, γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, Υπερικό ή Βάλσαμο – υπερ + εικών -διότι οι αρχαίοι αυτοί άνθρωποι διακοσμούσαν με το θαυμάσιο αυτό βότανο τα θρησκευτικά τους είδωλα για να προστατευτούν από τα κακά πνεύματα ,διότι αυτά τα κακά πνεύματα μισούσαν το υπερεικόν. Οπως μας λένε αρχαίες παραδόσεις ο διάβολος ήταν τόσο οργισμένος με το βοτάνι αυτό , λόγω των ισχυρών δυνάμεών του,που πήρε μία βελόνα και κατατρύπησε τα όμορφα φύλλα του.
Το βότανο όμως έχει τόση δύναμη που άντεξε την επίθεση του δαίμονα και συνέχισε να χαρίζει τις σπουδαίες του ιδιότητες.
Ο ρόλος του γνωστός από πολύ-πολύ παλιά. Τα γραπτά κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα πάμπολλα. Το χρησιμοποιούσαν ο Διοσκουρίδης, Ιπποκράτης, Γαληνός,Πλίνιος, για τον Παράκελσο ήταν: άριστο ίαμα για την κατάθλιψη και όλες τις παρόμοιες παθήσεις,αλλά και
άριστο επουλωτικό.

Φλαβονοειδή
  •   κατεχίνες 
  •   επικατεχίνη 
  •   κουερσετίνη-quercetin
  •   ρουτίνη 
  •   υπεροσίδη 
  •   isorhamnetin
  •   λουτεολίνη – μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.
Φλωρογλουκινόλες
Πτητικά έλαια
Ρητίνη-το γνωστό μας ρετσίνι , που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται για την επούλωση τραυμάτων
Υπερικίνη– Hypericin – η πολύτιμη οργανική ένωση , από τα κύρια δραστικά συστατικά του υπερεικού με ισχυρές αντιικές, αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Hyperforin – με ισχυρές αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές ιδιότητες 
Φαινολικά οξέα – με αντιφλεγμονώδη και κυτταροστατική δράση και με ισχυρή αντιμικροβιακή έναντι πολλών παθογόνων βακτηρίων.
Αιθέρια έλαια
Ανθρακινόνες – όπως η υπερικίνη
Καρβοξυλικά οξέα
Κουμαρίνες – με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
Καροτενοειδή – με  αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.


Το βαλσαμόχορτο  χρησιμοποιείται:

1) για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών – Το βαλσαμόχορτο σήμερα είναι το πρώτης προτίμησης συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
 Στις Η.Π.Α και στη Γερμανία ονομάζεται  “εναλλακτικό Prozac” και ένας από τους κύριους λόγους που ονομάζεται έτσι , είναι η έλλειψη παρενεργειών και ειδικά της κύριας παρενέργειας πολλών αντικαταθληπτικών όπως το Prozac που είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. 
Οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης – αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πάρα πολλές έρευνες , τόσο στην Ευρώπη , όσο και στην Αμερική- και στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες, τόσο τα συμπτώματα κατάθλιψης , όπως:
ανησυχία,
έλλειψη ενδιαφέροντος,
αίσθημα αχρηστίας,
μειωμένη δραστηριότητα,όσο και τα δευτερογενή συμπτώματα ,όπως:
διαταραχές ύπνου,
έλλειψη συγκέντρωσης,
σωματική και πνευματική κόπωση, βελτιώθηκαν σημαντικά.
Είναι γεγονός ότι είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε “Παν μέτρον άριστον” μην το ξεχνάμε αυτό

2) για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί  η αϋπνία – το υπερικό οδηγεί σε αύξηση του βαθύ ύπνου και δεν εμποδίζει τις νοητικές λειτουργίες, την ικανότητα εργασίας ή οδήγησης.

3) για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού – σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το  βαλσαμόχορτο έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού

4) για την προστασία από την νόσο Αλτσχάιμερ-Alzheimer, καθώς φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου – ίσως μελλοντικά -λένε οι ερευνητές -να συμβάλει και στη θεραπεία της πάθησης

5) για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας – τα  εκχυλἰσματα του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της

6) για την θεραπεία τοπικών φλεγμονών , όπως φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες,  καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος

7) για την αντιμετώπισης της αιμορραγίας – από τα ισχυρότερα αιμοστατικά

 8) Αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες  Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των εκχυλισμάτων Η. Perforatum αναφέρθηκαν από Ρώσους επιστήμονες το 1959. Το κύριο αντιβακτηριακό συστατικό προσδιορίστηκε ως υπερφορίνη (Bystrov et al., 1975). Μελέτες δείχνουν ότι η υπερφόρίνη αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων μικροοργανισμών. Η αναστολή της ανάπτυξης παρατηρήθηκε για όλα τα θετικά κατά gram βακτηρίδια που εξετάστηκαν (Bystrov et al., 1975).
 Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (MRSA) και ο ανθεκτικός στην πενικιλλίνη (PRSA) Staphylococcus aureus ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος στην υπερφορίνη. 
 Το Hypericin παρουσιάζει επίσης in vitro δραστικότητα έναντι των ιών της γρίπης και του έρπητα , της φυσαλιδώσεως και των ιών Sendai και του ιού της ηπατίτιδας Β πάπιας. 
Το Hypericin χρησιμοποιείται για την αδρανοποίηση αρκετών επικαλυμμένων ιών που υπάρχουν στο ανθρώπινο αίμα και για τη θεραπεία ασθενών με σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

9) για την επούλωση των πληγών – το λάδι του βαλσαμόχορτου και το ίδιο το βότανο,είναι ένα από τα ισχυρότερα αιμοστατικά,αντισηπτικά και επουλωτικά ιάματα ,ιδιότητες και δράσεις που το χάρισαν στην πορεία των αιώνων το όνομα “βαλσαμόχορτο”.

10)  Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η υπερφόρίνη και η υπερικίνη έχουν επίσης εξεταστεί για τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους. Σύμφωνα με τους Schempp et al. (2002), η υπερφορίνη αναστέλλει την ανάπτυξη κυττάρων όγκου

Ιδανικό ίαμα για:
– την κατάθλιψη – ο Angelo Sala από εκείνα τα παλιά χρόνια είχε διατυπώσει την άποψη ότι το υπερικό θεραπεύει της ασθένειες φαντασίας, τις μελαγχολίες, το άγχος και τις διαταραχές της νόησης και μάλιστα πως η ίαση είναι αστραπιαία.
– τις πληγές και τα έλκη – η χρήση του σαν λάδι,το γνωστό μας βαλσαμέλαιο, ή σαν αλοιφή για πληγές, καψίματα, έλκη, τσιμπήματα και δαγκώματα είναι συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο βότανο η πιο αποτελεσματική.
– την αιμορραγία – η χρήση του βαλσαμέλαιο σε περιπτώσεις αιμορραγίας είναι άμεσα αποτελεσματική
– τον έρπητα
– τις αγχώδεις διαταραχές
– τη χρόνια κόπωση
– τη δυσεντερία
– το έλκος του στομάχου
– τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα
– τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά
– τις παθήσεις του συκωτιού
– τους σκώληκες
– τη χρόνια καταρροή
– τις θρομβώσεις

ΠΡΟΣΟΧΉ στην φωτοτοξικότητα του βαλσαμόχορτου. 

Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει διότι το ηλιακό φως επιδρά με τις υπερικίνες του βοτάνου, οι οποίες είναι τοξικές στο φως της ημέρας, ωστόσο όταν

κάποιος χρησιμοποιεί μικρές δόσεις από το βότανο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα , διότι η φωτοευαισθησία του βαλσαμόχορτου , σύμφωνα με μελέτες , είναι δοσοεξαρτώμενη και για να εμφανιστούν τα συμπτώματά της απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις. Όπως και θα το χρησιμοποιησετε το βαλσαμοχορτο, το κάνετε μόνο βράδυ.

 όποιος παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να ζητήσει την συμβουλή του γιατρού του πριν τη λήψη βαλσαμόχορτου

 δεν παίρνουμε βαλσαμόχορτο ποτέ μαζί:
– με βαλεριάνα
– με δαχτυλίτιδα
– με πικροδάφνη

 άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να το αποφεύγουν

 άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο βότανο δεν το χρησιμοποιούν

πήγες
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
 https://botanologia.gr/valsamochorto-to-valsamo-toy-somatos-kai-tis-psychis-mas/      

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου