RSS

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μάραθος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Το μάραθο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Κατά την ελληνική μυθολογία, η γνώση που προερχόταν από τους θεούς του Ολύμπου, έφτανε στους ανθρώπους μέσα σε ένα βολβό μάραθου που περιείχε ένα πυρωμένο κάρβουνο.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ, ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.


Η σύνθεση του μάραθου 

  καμφένιο, φενχόνη, πινένιο, κινεόλη limonel, ανηθόλη, μια ποικιλία από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χρώμιο, χαλκό, αλουμίνιο. Περιέχει επίσης βιοτίνη, καροτίνη, φλαβονοειδή, άφθονες ποσότητες λιπαρά έλαια, οξέα όπως το νικοτινικό, ασκορβικό, ελαϊκό,παλμιτικό , λινελαϊκό, φολικό, προβιταμίνη Α, και άλλες ουσίες.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

- Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. 

- Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στα κύτταρα του δέρματος. 

- Ενίσχυση της ασυλίας. Σπασμολυτική, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση


 Διουρητικό: όχι μόνο προκαλεί αύξηση των ούρων, αλλά ανακουφίζει τα νεφρά από τους πόνους όταν έχουμε πέτρα και βοηθάει να διαλυθεί.
– Ανοίγει την όρεξη. Τονώνει τον οργανισμό.
– Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και τα έντερα, που ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη. Συνδυάζεται καλά με το Χαμομήλι, το Γεράνι και το Θυμάρι για πεπτικές διαταραχές.
– Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Για αδυνάτισμα στη παχυσαρκία συνδυάζεται καλά με τον Φράξο και την Τσουκνίδα.
– Έχει ηρεμιστική δράση παρόμοια με του γλυκάνισου στη βρογχίτιδα, το βήχα και το ερεθισμένο αναπνευστικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για να βελτιώνει τη γεύση σε διάφορα ιάματα για το βήχα.
– Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος, όταν κάνουμε μπουκώματα με αυτό ή απλά αν το μασήσουμε.
– Καταπολεμά αποτελεσματικά τα αέρια της κοιλιάς και των εντέρων.
– Ανθελμινθικό: Σκοτώνει τα σκουλίκια και τα παράσιτα του πεπτικού συστήματαος.
– Αφροδισιακό: Αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 Εμμηναγωγό: Διευκολύνει και ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο.
– Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες και μέσω αυτού βοηθά να ανακουφιστούν οι κολικοί των βρεφών.
– Οι σπόροι του μπορούν ν’ αρωματίζουν το νερό που δίνουν στα μωρά και τα βοηθά στην πέψη.
– Το αφέψημα του είναι ευεργετικό για τα μαλλιά.
Πως το χρησιμοποιούμε:
* Ως προφύλαξη από τη γρίπη μασάμε σπόρους Μάραθου.
* Για τις στομαχικές διαταραχές πέψη, ναυτία, ανορεξία, πόνους στην κοιλιά (και για τα παιδιά) πίνουμε αφέψημα μάραθου ένα ποτήρι πριν ή μετά από κάθε γεύμα μεσημέρι και βράδυ.
* Επίσης για τους πόνους στο στομάχι βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους Μάραθου σε ένα φλιτζάνι γάλα για πέντε λεπτά και αφού τους στραγγίσουμε πίνουμε ζεστό το γάλα.
* Για τα αέρια της κοιλιάς και των εντέρων μπορούμε να κοπανίσουμε μια μικρή κουταλιά σπόρους και να τους βράσουμε σε μισό ποτήρι νερό. Το πίνουμε κρύο μετά το βραδινό φαγητό.
* Για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τη δίαιτα πίνουμε τσάι από σπόρους μάραθου ή τους τρώμε ωμούς.
μουστάκια καλαμποκιού
* Για τις πέτρες στα νεφρά εκτός από το να πιούμε τσάι Μάραθου μπορούμε να βράσουμε για ένα λεπτό «Μουστάκια καλαμποκιού» σε ένα λίτρο νερού. Έπειτα από δέκα λεπτά να προσθέτουμε δύο κουταλάκια σπόρους Μάραθου. Οταν κρυώσει σουρώνουμε και το πίνουμε σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της μέρας.Ακόμη για πέτρες στα νεφρά μπορούμε να βράσουμε σε δυο ποτήρια νερό μια κουταλιά της σούπας σπόρους μαζί με πολύ καλά πλυμένα φύλλα πορτοκαλιάς και πίνομε κάθε πρωί νηστικοί μισό ποτήρι νερού.
* Το Μαραθολαιο, σε σταγόνες βοηθάει τη χώνεψη και  αποβάλλει τα αέρια. 1 ως 5 σταγόνες σε μια κουταλιά μέλι 2-3 φορές την ημέρα.

Εξωτερική χρήση:

– Το έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων με κομπρέσες: Βράζουμε ένα μισό κουταλάκι σπόρους σε ένα λίτρο νερό και όταν κρυώσει στραγγίζουμε και πλένουμε τα μάτια μας τρεις φορές την ημέρα.
– Στα αποστήματα, «καλόγηρους», χτυπήματα, μελανιές βάζουμε κατάπλασμα με φύλλα η κοπανισμένους σπόρους.
– Ένα αφέψημα Μάραθου με μέλι χρησιμοποιείται εναντίον των ρυτίδων. Πλένουμε το πρόσωπό μας μετά τον καθαρισμό.
– Στα πρηξίματα, τους μυϊκούς πόνους και τους ρευματισμούς κάνουμε εντριβή με Μαραθόλαδο.
– Ο μάραθος σε κρέμες και άλλα καλλυντικά τονώνει και κρατά σφριγηλό το δέρμα, αυξάνοντας την ελαστικότητα και απαλότητα του.
– Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της κυτταρίτιδας .
– Στη φαρμακοβιομηχανία, υπάρχουν αλοιφές που περιέχουν μάραθο και χρησιμοποιούνται για εξανθήματα, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του.
 Εγχυμα
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο, αφού έχουμε χτυπήσει λίγο τους σπόρους για να σπάσουν και το αφήνουμε 10 λεπτά. Πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.
 Βάμμα
 Λαμβάνουμε 2-4 ml βάμματος έως τρεις φορές την ημέρα.


Εισπνοές
Ο ατμός που προκύπτει από το βρασμό των φύλλων του μάραθου σε νερό, ανακουφίζει το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

Η επίδραση του μάραθου στη συναισθηματική σφαίρα 

 Το  μάραθο ταιριάζει καλά στην  ψυχολογία μας. Ναι, ναι, οι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα συμβουλεύουν τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στον αιθέριο έλαιο μάραθου. Χάρη σε αυτόν μπορείτε να βρείτε ψυχολογική ειρήνη.
 Τα αρώματα του αιθέριου ελαίου βοηθάει στην επίτευξη ευκολίας, δίνουν αμέλεια και χαλάρωση, γεγονός που ωθεί τα προβλήματα στη δεύτερη θέση. Αλλά ταυτόχρονα,  αυξάνει τη συγκέντρωση της προσοχής σε σημαντικά πράγματα και αποσαφηνίζει την κοινή λογική. Εξαλείφει την κατάθλιψη, αφαιρεί τον φόβο και τις κρίσεις πανικού. 
Με εισπνοή αιθέριου μάραθου, ένας άνθρωπος μαθαίνει καλύτερα το δικό του "εγώ", καταλαβαίνει τις σκέψεις και τις εμπειρίες του.


Προφυλάξεις

-Το μάραθο είναι διεγερτικό της μήτρας, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι υψηλές δόσεις κατά την εγκυμοσύνη. Οι μικρές δόσεις που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι ασφαλείς.

-Η άμεση επαφή του πτητικού ελαίου με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα στα ευαίσθητα δέρματα.
Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.
Να είστε όμορφοι και να φροντίζετε τον εαυτό σας!

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου