RSS

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η φαρμακευτική αξία της γλυκόριζας.

Η φαρμακευτική αξία έχει κατά κύριο λόγο η ρίζα του φυτού. Περιέχει μεγάλο αριθμό ουσιών που είναι χρήσιμες στο ανθρώπινο σώμα. Έχει γλυκιά γεύση. Για να νιώσετε αυτό, αρκεί να δοκιμάσετε την έγχυση. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων για την παρασκευή ζαχαρωτών, όπως παστίλιες, τσίχλες, αλλά και ως αρωματικός παράγοντας στην καπνοβιομηχανία.
Παράλληλα, η παραδοσιακή ιατρική τη χρησιμοποιεί από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό παράγοντα για διάφορες παθήσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα στη μελέτη των συστατικών της και τη διερεύνηση των πιθανών ευεργετικών δράσεών της για την υγεία.


Η πλούσια περιεκτικότητα της  σε οργανικά οξέα,  σε στεροειδείς ορμόνες υπεύθυνες για την αντιβακτηριακή ανοσία του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλεσμένη ρίζα γλυκόριζας χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. 
 Η τεμαχισμένη ρίζα γλυκόριζας έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως αποχρεμπτικό, περιβάλλει και αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Η χορήγησή του είναι δικαιολογημένη για άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. 
 Το ξέπλυμα του λαιμού με μια σκόνη γλυκόριζας διαλυμένη στο νερό είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τα έλκη στην στοματική κοιλότητα και τη φλεγμονή των ούλων.
 Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σειρά συστατικών που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 Το αφέψημα της ρίζας γλυκόριζας βοηθά στην εξάλειψη της αίσθησης καψίματος που προκύπτει κατά τη διάρκεια της ούρησης, καθαρίζει τα νεφρά.
 Είναι επίσης χρήσιμο για την αναιμία, την πνευμονία.



Ρίζα γλυκόριζας για απώλεια βάρους

 Ως πολύ ευχάριστη παρενέργεια της τακτικής χρήσης της ρίζας γλυκόριζας, πρέπει να αναφέρουμε τη μείωση των λιπαρών καταλοίπων και την απαγόρευση της νέας εναπόθεσης τους. Μαζί με μια θετική αλλαγή στον δείκτη μάζας σώματος, υπάρχει επίσης μια μείωση στο επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα. Όλα αυτά επιτρέπουν την ομαλοποίηση του μεταβολισμού, και μαζί με τα πεπτικά οφέλη της γλυκόριζας - επηρεάζουν σημαντικά την εικόνα σας. Παρόλο που δεν πρέπει να καταναλώνετε σκόνη από ρίζα γλυκόριζας αποκλειστικά για απώλεια βάρους, επειδή αυτό το φυτικό προϊόν έχει μια ολόκληρη σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών και αντενδείξεων.

 Η ρίζα γλυκόριζας ως φυσικό αντίδοτο

Υπάρχουν στη σύνθεση των φυτών το Glycyrrhizin που χρησιμοποιείται στην ιατρική για την πρόληψη του διαβήτη, τη θεραπεία των αλλεργικών αντιδράσεων και να εξουδετερώσει τις επιδράσεις της φαρμακευτική δηλητηρίαση. Το γεγονός ότι η γλυκόριζα είναι ικανή να εξουδετερώνει μια ποικιλία δηλητηρίων ήταν γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες. Τώρα αυτό το φυτό χρησιμοποιείται ενεργά για να αφαιρέσει από το σώμα βακτηριακές τοξίνες και άλλες τοξικές ενώσεις.



 Έγχυμα γλυκόριζας 

1 κ.σ. ανά 1 φλ.καυτο νερό ,το βάζετε να σιγοβράζει σε υδρόλουτρο για 20-30 λεπτά. Μπορεί να καθαριστεί το λεμφικό σύστημα και ολόκληρο τον οργανισμό. Είναι απαραίτητο να πίνετε αυτό το φάρμακο για 10 ημέρες με άδειο στομάχι. Η γλυκόριζα διεγείρει την απελευθέρωση τοξινών, έχει ελαφριά καταπραϋντική επίδραση.

 Γλυκόριζα για τέλεια πέψη 

 Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που συνιστώνται για τη θεραπεία και την πρόληψη γαστρεντερικών ασθενειών. Πανεπιστήμιο του Maryland σημείωσε υψηλή απόδοση αυτού του φυσικού προϊόντος, μαζί με κάποια βότανα, στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, διεγείρει τα γαστρικά υγρά και την ταχεία πέψη των τροφίμων, καθώς και στην πρόληψη της καούρας.


 Γλυκόριζα για ορμόνες

Το αφέψημα των ριζών της γλυκόριζας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας: το επίπεδο των γυναικείων ορμονών αυξάνεται (οιστρογόνο) και η ανδρική ορμόνη (τεστοστερόνη) μειώνεται. Η ρίζα γλυκόριζας χρησιμοποιείται ως ενεργοποιητής οιστρογόνου για διαταραχές του κύκλου σε συνδυασμό με fenugreek , ψευδάργυρο , βιταμίνη Β6 και stevia.

Αντικαρκινικές ιδιότητες της ρίζας γλυκόριζας

 Μια πρόσφατη μελέτη απομονωμένων καρκινικών κυττάρων σε ζώα έδειξε ότι οι ουσίες γλυκόριζας είναι ικανές να προκαλέσουν απόπτωση, μια ευνοϊκή διαδικασία στην οποία τα καρκινικά κύτταρα αυτοκαταστρέφονται και παύουν να αναπτύσσονται. Το πείραμα εξετάστηκε για τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Προσοχή!!!
Οι ειδικοί του ιατρικού κέντρου στο Μέριλαντ προειδοποιούν ότι η χρήση της ρίζας γλυκόριζας δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ενώ η μέγιστη περίοδος εισδοχής για ιατρικούς σκοπούς δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4-6 εβδομάδες. Μακροχρόνια πρόσληψη του γλυκυριζικού οξέος μπορεί να προκαλέσει έλλειψη καλίου, υπέρταση, οίδημα και  μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μία αυξημένη ευαισθησία σε επινεφριδίων ορμονών.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου