RSS

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Φύλλα της ελιάς -θεραπευτικές ιδιότητες και συνταγές.

Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρωπαΐνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων, μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μύκητες (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων - Yeast Syndrome), βακτήρια (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.

2. Αντιοξειδωτική δράση. Η αναστολή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί η ελαιοευρωπαΐνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της «αντιοξειδωτικής» βιταμίνης Ε που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εν λόγω δράση.

3. Αντιυπερτασική δράση
. Από τη δεκαετία του 1950, υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλλων ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.

4. Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.
 Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα ελιάς, σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.

5. Αύξηση ενεργητικότητας - Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί πολλάκις από ασθενείς, αλλά και από υγιή άτομα, ότι προσδίδει μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα, δυνητικά μπορεί να αυξήσει την απόδοση στην εργασία, την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση με τη συχνή και συστηματική κατανάλωση φύλλων ελιάς. Εν ολίγοις, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο του σύγχρονου και επιβαρημένου από το στρες ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία και μακροζωία.

Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Η παρουσία της
βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.
Όσον αφορά το
σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις
διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΣΗΠ :( Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή ) Εκτός αυτών , στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών , όπως είναι οι « αντιοξειδωτικές βιταμίνες » C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη.

Παραδοσιακή παρασκευή  ροφήματος με φύλλα ελιάς.

Υλικά:

Φρέσκα φύλλα ελιάς
Νερό

Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C . Η διαδικασία ροφήματος γίνεται όπως τα άλλα τσάγια δηλαδή για ένα ποτήρι τσάι 4-5 αποξηραμένα φύλλα ελιάς και να βράζουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Πίνετε 2 φορές την μέρα για 6 μήνες .
  Χυμός από φύλλα ελιάς

Υλικά

•   1 νεροπότηρο φρέσκα
φύλλα ελιάς
•   3 νεροπότηρα νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε καλά πλυμένα τα φύλλα λίγα λίγα σ' ένα γουδί, ή καλύτερα στο μπλέντερ ή το μούλτι, μαζί με λίγο από το νερό και τα πολτοποιούμε καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά όλα τα φύλλα και το νερό.
Σουρώνουμε τον πολτό και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το χυμό που θα βγει, 2 - 3 φορά την ημέρα.Ο χυμός βγαίνει πικρός γιαυτό βάλτε κανένα φρούτο η λαχανικό.  

Βάμμα φύλλων ελιάς, το φυσικό αντιβιοτικό

Υλικά

•   1 μέρος φρέσκα φύλλα αγριελιάς ή ελιάς
•   3 - 4 μέρη τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)
•   1 κουτ. σούπας ζάχαρη ανά λίτρο τσίπουρου
•   1 κουτ. σούπας μέλι αγνό ανά λίτρο τσίπουρου

Εκτέλεση
Μαζεύουμε, τρυφερά και υγιή φύλλα αγριελιάς ή ελιάς, από τις άκρες των κλαδιών, τα βάζουμε σ' ένα μπολ, τα πλένουμε αλλάζοντας το νερό 2 - 3 φορές και τα σκουπίζουμε καλά, πιέζοντάς τα μέσα σε μια πετσέτα. Έπειτα τα απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τ' αφήνουμε να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα, αφού στεγνώσουν τελείως, βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο βάζο, να γεμίσει μέχρι πάνω, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα καλύπτουμε τελείως με το τσίπουρο.

Αφήνουμε το βάζο για 25 ως 35 μέρες σε σκιερό μέρος, κουνώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα, κι όταν είναι έτοιμο, περίπου στον ένα μήνα, θα έχει πάρει ένα ανοιχτό λαδί χρώμα.
Σουρώνουμε πρώτα τα φύλλα μ' ένα σουρωτήρι, κι έπειτα περνάμε το βάμμα  από καθαρό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να καθαρίσει τελείως.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, προσφέρουμε το μέλι και το φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, τουλάχιστον για 1 χρόνο.
Πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας, 3 φορές την ημέρα, καλύτερα μέσα σε τσάι.
Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό,  ή άλλο ειδικό της υγείας.

  Να είστε πάντα υγιής!

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου