RSS

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Ρίγανη - το πιο δυνατό αντιοξειδοτικό.

Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος», γάνος – η λαμπρότητα, το φυτό που λαμπρύνει το βουνό. 

 Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο χαράς, αγάπης και ευτυχίας και για αυτό τα στεφάνια που έφτιαχαν στους γάμους και φορούσαν οι νεόνυμφοι στο κεφάλι περιείχαν και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης. 

Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της, ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη.


Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές της ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν  συνεργάστηκα.

Η ρίγανη είναι ένα από τα καρυκευτικά φυτά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, επιβραδύνοντας  τη διαδικασία της γήρανσης. Αποτελεί, επίσης, πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών, όπως  και τα φρούτα, τα λαχανικά ή και τα δημητριακά.
 Σε 20 gr ρίγανης υπάρχουν 10 mg βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου και κρατάει υγιή τα δόντια και τα ούλα. 
Επίσης, περιέχει 3,6 mg βιταμίνης Ε, που προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.


 Η ρίγανη διαθέτει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερο από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε σε β-καροτίνη, σίδηρο, βιταμίνη  Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη και φώσφορο.
Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. στη ρίγανη εντοπίζουμε και ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός παρ όλες τις διαφορές που παρατηρούμε λόγω εποχικής και λόγω γεωγραφικής θέσης στη σύσταση της, το άθροισμα των συστατικών της – catvacrol + thymol + p-cymene + y-terpinene – παραμένει πάντα σταθερό. Αυτό το αξιοθαύμαστο γεγονός προσδίδει στη ρίγανη- Origanum vulgare ssp. hirtum -μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα.


 Οι ιδιότητες της είναι πολλές:

αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές, επουλωτικές, τονωτικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές, αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αντιφυσητικές, εμμηναγωγές, αντιαιμορραγικές, διουρητικές, αναλγητικές, αντι-καρκινογόνες, αντιμυκητιασικές , αντιβακτηριακές, αντιρρευματικές, αντιπαρασιτικές, αποχρεμπτικές, ισχυρές αντιϊικές, αντι-αθηροσκληρωτικές, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, διεγερτική της μήτρας για αυτό δεν χορηγείτε ποτέ σε εγκύους


Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που   λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα. 

Σε ένα από τα πειράματα διαπιστώθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%. Σήμερα θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που απαντούν στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης».

Πιστεύω, ότι η ρίγανη αξίζει να πάρει μια θέση στο μπαλκόνι σας. 

Σας πρωτινό 
 Η συνταγή για ένα πολύ χρήσιμο γυναικείο τσάι με ρίγανη.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου