RSS

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τα οφέλη του λινελαίου για την υγειά μας

Το λιναρόσπορο θεωρείται σωστά ένα από τα πιο χρήσιμα φυτικά έλαια, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην ιατρική στην αρχαιότητα. Αποκτήστε λάδι από σπόρους λίνου με ψυχρή πίεση. Ο μεγάλος θεραπευτής της αρχαιότητας Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε για τη θεραπεία ασθενειών του στομάχου, εγκαύματα, πληγές. Στην αρχαία Αίγυπτο, το λιναρόσπορο κατασκευάστηκε με διάφορα καλλυντικά, κρέμες, περιποιήσεις προσώπου και μάσκες για τα μαλλιά, ενώ μάλιστα έκαναν  και τυλίγματα με αυτό.
Στη Ρωσία, πριν από αιώνες, το λιναρόσπορο χρησιμοποιήθηκε ευρέως για ιατρικούς σκοπούς, αλλά κατά τους χρόνους σχεδόν ξεχάστηκε. Και μόλις πριν από μερικές δεκαετίες άρχισε να κερδίζει και πάλι δημοτικότητα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επίσημη ιατρική.
Σχεδόν όλα τα φυτικά έλαια έχουν μια μοναδική σύνθεση, αλλά το λινέλαιο εξακολουθεί να είναι ξεχωριστό. Αυτό το λάδι είναι, στη βιολογική του αξία, στην πρώτη θέση μεταξύ των φυτικών ελαίων, είναι πολλές φορές υψηλότερο σε περιεχόμενο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τα προϊόντα της συνήθους διατροφής μας. Αρκεί να καταναλώνουμε 1 με 2 κουταλιές λιναρόσπορου ημερησίως για να ικανοποιήσουμε την καθημερινή απαίτηση του οργανισμού σε αυτά.
Λινέλαιο είναι μοναδική διότι περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (60%), ωμέγα-6 (20%) και ωμέγα-9 (10%) και κάποια άλλα ακόρεστα λιπαρά οξέα (10%). Εάν ωμέγα-6 και ωμέγα -9 υπάρχουν σε άλλα έλαια (π.χ., ελαιόλαδο , ηλιέλαιο), τότε μια τέτοια υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 διαθέτει μόνο λινέλαιο. Σε τέτοια ποσότητα αυτό το πολυακόρεστο λιπαρό οξύ περιέχεται μόνο σε ιχθυέλαιο. Με τον τρόπο αυτό, η ιδιαίτερη μυρωδιά του λιναρόσπορου μοιάζει κάπως με τη μυρωδιά του ιχθυελαίου. Ένα τέτοιο άρωμα είναι ένας δείκτης της φυσικότητας και της καθαρότητάς του.
Εκτός  των λιπαρών οξέων το έλαιο του λιναρόσπορου περιέχει μεγάλες ποσότητες ανόργανων συστατικών (κάλιο, μαγνήσιο , ψευδάργυρος, χαλκός), βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, C, οργανικά οξέα και ένζυμα.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου

Αυτό το έλαιο θεωρείται ότι είναι πολύ χρήσιμο για ανθρώπους που πάσχουν από αθηροσκλήρωση, δηλ.  κατά τη τακτική χρήση του μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα με το χαμήλωμα των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας, οι οποίες συμμετέχουν στο σχηματισμό των πλακών χοληστερόλης. Το επίπεδο των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, η λεγόμενη καλή χοληστερόλη, αυξάνεται σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα των θρόμβων του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε η χρήση του λινέλαιο είναι πολύ χρήσιμο για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων.
Οι ουσίες που περιέχονται στο λινέλαιο προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα και βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών απολήξεων. Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας, διαταραχής κατάθλιψης και ελλείμματος προσοχής και βλάβης εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία. Οι άνθρωποι στη δίαιτα των οποίων το έλαιο από λιναρόσπορο είναι συνεχώς παρόν, σημειώνουν βελτίωση στη μνήμη, την προσοχή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Επίσης, έχει αποδειχθεί και συνιστάται η χρήση του τόσο στην παρουσία ογκολογικών ασθενειών όσο και στην πρόληψή τους.  Ομαλοποίητε το ορμονικού υποβάθρο στις γυναίκες, κατά παράβαση του οποίου αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Είναι επίσης χρήσιμο για την υγεία των ανδρών, επειδή βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων του προστάτη.
Με το διαβήτη, το λιναρόσπορο θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και θα αποτρέψει την ανάπτυξη διαβητικής πολυνευροπάθειας. Σε περίπτωση χρόνιων δερματικών παθήσεων, ειδικά έκζεμα και της ψωρίασης, συνιστάται επίσης η χρήση αυτού του προϊόντος.
Το λιναρό έλαιο περιέχει μια φυσική αντιοξειδωτική θειοπρολίνη, η οποία απορροφά και απομακρύνει από το σώμα νιτρώδη και νιτροζαμίνες (παράγωγα νιτρικών). Ως εκ τούτου, συνιστάται να προσθέσετε στα τρόφιμα, ειδικά σαλάτες και άλλα πιάτα λαχανικών, δεδομένου ότι τα λαχανικά που καλλιεργούνται με τη χρήση λιπασμάτων μπορούν να περιέχουν αυτές τις βλαβερές ουσίες.
Πολλοί διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το λιναρόσπορο βοηθά να ξεφορτωθεί το υπερβολικό βάρος. Αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη κινητικότητα του εντέρου, στον καθαρισμό του σώματος των τοξινών και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού του λίπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν ως ήπιο καθαρτικό. Όταν λαμβάνετε λιναρόσπορο, η κατάσταση του δέρματος και των τριχών βελτιώνεται αισθητά.
Στην κοσμετολογία, το λάδι αυτό χρησιμοποιείται σε μάσκες για ξηρό δέρμα του προσώπου και μαλλιά,  μπορεί να βρεθεί στη σύνθεση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται μετά την ηλιοθεραπεία. Το λιναρόσπορο θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης του κτυπημένου από καιρικές συνθήκες δέρματος, μπορεί να λιπαίνεται με μικρές πληγές, εγκαύματα, επειδή έχει αναγεννητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Πώς να πάρετε λιναρόσπορο;

Για να αναπληρώσετε το απαραίτητο επίπεδο ακόρεστων λιπαρών οξέων στο σώμα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε όχι περισσότερο από 1-2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα.
Με ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, συνιστάται να το παίρνετε  το βράδυ, 1-2 ώρες πριν το δείπνο, 1 κουταλάκι .
  Με την αθηροσκλήρωση, οι θεραπευτές συνιστούν να πίνετε λιναρόσπορο  1-1,5 μηνών με διαλείμματα μεταξύ τους 3-4 εβδομάδες. Θα πρέπει να είναι 2 φορές την ημέρα για να πάρει 1 κουταλιά της σούπας λάδι ενώ τρώτε (μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες ή άλλα μη ζεστά πιάτα).

Όταν η δυσκοιλιότητα συνιστάται να πάρετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι πριν από τα γεύματα 1-2 φορές την ημέρα. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι αν το παίρνετε το πρωί και το βράδυ.
Με ασθένειες των αρθρώσεων, μπορείτε να κάνετε ένα μασάζ με ελαφρώς θερμαινόμενο λιναρόσπορο και επίσης - αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις - να το πάρετε μέσα στο 1-2 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα.
Για να θεραπεύετε τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο στόμα, πάρτε μια μικρή ποσότητα λαδιού στο στόμα και διαλύστε για 5 λεπτά, στη συνέχεια φτυστέ . Δεν το κατάπινουμε . Αυτή η διαδικασία συνιστάται πολλές φορές την ημέρα.
Για κακή επούλωση των ελκών και πληγών στο δέρμα, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πετσέτα γάζας, εμποτισμένη με λιναρόσπορο, και αφήστε για αρκετές ώρες. Κατά τη θεραπεία ελκών και εγκαυμάτων πριν χρησιμοποιήσετε λάδι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε λιναρόσπορο;

Το λιναρόσπορο πρέπει να επιλέγεται σε φιάλες από σκούρο γυαλί. Μια τέτοια συσκευασία θα διατηρήσει καλύτερα τις χρήσιμες ιδιότητες του προϊόντος και θα την προστατεύσει από τις βλαβερές συνέπειες του ηλιακού φωτός. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες στην ετικέτα. Το λάδι πρέπει να γίνει με ψυχρή πίεση.
Φυσικό λινέλαιο είναι διαφανές, έχει ένα χρυσοκάστανο χρώμα αποχρώσεις μπορεί να είναι διαφορετική (ανάλογα με τον βαθμό καθαρισμού του προϊόντος), ελαφρώς θυμίζει τη μυρωδιά του ιχθυελαίου. Το λάδι δεν πρέπει να είναι πικρό.
Η διάρκεια ζωής του λαδιού από λιναρόσπορο είναι χαμηλή, οπότε μην αγοράζετε ένα προϊόν με τη λήξη της διάρκειας ζωής του και σε μεγάλες φιάλες. Αφού ανοίξετε τη συσκευασία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε λάδι για ένα μήνα και μετά από κάθε χρήση, η φιάλη με λάδι πρέπει να είναι καλά κλεισμένη. Στο σπίτι, το προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινό δροσερό μέρος, επιτρέπεται η αποθήκευση στο ψυγείο.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου