RSS

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Χρήσης του κουρκουμα.

Η νέα τάση που θέτει τον κουρκουμά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό φέρει ιδιότητες που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για  να καταναλώσετε αυτό το «υγιεινό» καρύκευμα στα φαγητά και τα ροφήματα. Εδώ θα βρείτε εύκολες ιδέες:




1.     Αναμείξτε σε ομελέτες και πίτες
Χρησιμοποιήστε μια πρέζα κουρκουμά αναμεμειγμένη με ομελέτα, φρυτάτα, τάρτα με αυγά, ακόμα και χορτοφαγικές ομελέτες με τόφου. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κουρκουμά, αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη επαφή με αυτό το μοναδικό καρύκευμα, επειδή το χρώμα του δεν θα σας ξενίσει και η γεύση του στη συνταγή θα είναι ήπια.



2.     Πασπαλίστε σε λαχανικά
Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του κουρκουμά δένει καλά με τις πατάτες και όλα τα ριζώδη λαχανικά. Προσθέστε σε πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια πριν το ψήσιμο.Ταιριάζει ιδιαίτερα και σε ψητά λαχανικά, απλά πασπαλίστε όπως κάνετε με το αλάτι.



3.     Χρωματίστε το ρύζι
Μια πρέζα κουρκουμά προσδίδει χρώμα και γεύση σε μια κατσαρόλα από απλό ρύζι, σε ένα πολύχρωμο πιλάφι, ακόμα και σε ένα φανταχτερό ριζότο.



4.     Προσθέστε σε όσπρια
Προσθέστε κουρκουμά στα όσπρια. Εμπνευστείτε από την ινδική κουζίνα και βάλτε κουρκουμά σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο.



5.     Δοκιμάστε σε χόρτα
Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε σοταρισμένα ή βρασμένα χόρτα, στο λάχανο, το κουνουπίδι και όλα τα πράσινα λαχανικά και δώστε τους μεγαλύτερη γεύση και νοστιμιά.



6.      Χρησιμοποιήστε σε σούπες
Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα γίνεται ακόμη πιο «ζεστό», όταν χρωματίζεται με τον χρυσαφένιο κουρκουμά.


7.     Ανακατέψτε σε smoothies
Εκτός από τα αγαπημένα σας θρεπτικά υλικά, προσθέστε στο smoothie σας και λίγη σκόνη από το ινδικό μπαχαρικό με το φωτεινό χρώμα για να του δώσετε ιδιαίτερη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε αφεψήματα (πχ. τσάι), ροφήματα (πχ. κακάο), χυμούς (πχ. πορτοκαλάδα, λεμονάδα).



8.     Φτιάξτε το διάσημο “Golden Milk”
Ένα ζεστό και αναζωογονητικό ρόφημα, ιδανικό για το χειμώνα. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα με ½ κουταλάκι κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Βράστε το μείγμα για 15 λεπτά και αφού το κατεβάσετε από την φωτιά ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Η συνταγή αυτή είναι δημοφιλής ως “Golden Milk” ή “Χρυσό γάλα”.



9.     Ενισχύστε τις ζύμες
Φτιάξτε μείγμα μπαχαρικών, με κανέλα Κεϊλάνη, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και άλλα καρυκεύματα και ενισχύστε τη γεύση σε ζύμες, κέικ, τηγανίτες και διάφορα αρτοσκευάσματα.


10. Κάντε ντιπ
Κάντε νόστιμα ντιπ για σαλάτες με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή κεφίρ, ελαιόλαδο και μυρωδικά.


11. Τσάι με Κουρκουμά

Συστατικά:


  • Ζεστό νερό – ένα φλιτζάνι
  • φρέσκο, τριμμένο κουρκουμά – ½ κουταλάκι του γλυκού
  • οργανικό μέλι
  • μαύρο πιπέρι
  • λάιμ

Μέθοδος παρασκευής:

Φέρτε το νερό σας σε σημείο βρασμού, και στη συνέχεια προσθέστε τον κουρκουμά.
Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα το στραγγίζετε.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
Πιείτε το αμέσως.

12. Κεφίρ με Κουρκουμά

Απλά προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε κεφίρ σας, και απολαύστε τα οφέλη αυτού του υπέροχου ροφήματος.

13. Φτιάξτε το δικό σας κάρυ: 

με 2 κουταλιές της σούπας κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας κάρδαμο, 2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο, ¼ φλιτζάνι κουρκουμά, 1 κουταλιά της σούπας ξερή μουστάρδα και ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε το μείγμα κάρυ σε αεροστεγές δοχείο.
Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζετε.
Η γεύση του κουρκουμά ταιριάζει καταπληκτικά στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.

οφέλη του κουρκουμα για το δέρμα. συνταγές

χρυσό μελί με κουρκουμα. Θεραπευτικά οφέλη

Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. H κουρκουμίνη ή διφερουλοϋλμεθάνιο είναι το κύριο κουρκουμινοειδές του κουρκουμά και θεωρείται το δραστικότερο συστατικό του, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο λαμπερό χρώμα του και καταλαμβάνει το 2-5% του τουρμερικού. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.Πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη της κουρκουμίνης είναι η αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή της δράση.

Να είστε πάντα καλά!!!

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου