RSS

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η τσουκνίδα - ο σύμμαχος μας για αντιγήρανση και τριχόπτωση.

Η τσουκνίδα είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που χρησιμοποιούνται για προσωπική φροντίδα. Οι αντισηπτικές και αποκαταστατικές ιδιότητες της τσουκνίδας εκτιμώνται παγκοσμίως και το καθιστούν δημοφιλές συστατικό σαμπουάν και σαπουνιού. 
 Η τσουκνίδα είναι επίσης ένα τονωτικό
που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αναζωογόνηση σχεδόν όλων των κύριων συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος και του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος. 
 H μελέτες δείχνουν επίσης ότι η τσουκνίδα μπορεί να είναι ευεργετική για τα οστά και τον προστάτη. Οι βοτανολόγοι συσχετίζουν την αποτελεσματικότητα των φύλλων τσουκνίδας με ένα αναγνωρισμένο υψηλό περιεχόμενο ιχνοστοιχείων σε αυτά.

Η τσουκνίδα περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, πυριτίου, μαγνησίου, καλίου και θείου. Αυτά τα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Έχοντας αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζει επίσης την ικανότητα του ιστού να θεραπεύεται.

 Εκτός από τα σημαντικά μέταλλα, οι τσουκνίδα περιέχουν επίσης λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη D και βιταμίνη Ε. Οι διατροφολόγοι και οι λάτρεις της ευεξίας πιστεύουν ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να είναι ευεργετικές για τα μάτια, το δέρμα και τα οστά.

Φυτό που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

 Επιπλέον, τα ανόργανα άλατα ασβεστίου και πυριτίου μπορούν να συμβάλουν στην ενεργοποίηση των υποδοχέων κολλαγόνου στις κυτταρικές μεμβράνες.
 Αυτή η ικανότητα να επηρεάζει τους υποδοχείς καθιστά την τσουκνίδα μια εξαιρετική θεραπεία για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. 

  Βιταμίνες συμπλεγματος Β και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή . Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τα φυτικά αντιοξειδωτικά μπορούν να φροντίσουν την υγεία των κυττάρων και να έχουν θρεπτική επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά. Ήδη στον Μεσαίωνα, τα φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιήθηκαν για να πλύνουν τα μαλλιά και να τους δώσουν επιπλέον όγκο. Η τσουκνίδα είναι γνωστή όχι μόνο για τις εγγενείς ευεργετικές ιδιότητες του κολλαγόνου, αλλά και για τις απαραίτητες βιταμίνες που περιέχονται σε αυτό. 


Τριχοπτωση

  Η υψηλή περιεκτικότητα τσουκνίδας σε θείο μπορεί επίσης να διεγείρει τα θυλάκια των τριχών και την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Η διέγερση των ριζών των τριχών και των θυλάκων των μαλλιών μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη πιο υγιών και πιο όμορφων μαλλιών.

 Οι στυπτικές ιδιότητες των τσουκνίδων γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς όταν χρησιμοποιείτε την τσουκνίδα ως μέρος της ανάπτυξης μαλλιών και προϊόντων περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής. Συγκεκριμένα, η τσουκνίδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αποκλειστές διυδροτεστοστερόνης ή DHT. Η διυδροτεστοστερόνη είναι μια αρσενική ορμόνη που εκκρίνει το σώμα ως υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Οι ορμόνες DHT εισέρχονται στους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας αυξημένη έκκριση σμηγματογόνων αδένων, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι ερευνητές βλέπουν μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής DHT και των σχετικών ανδρικών ορμονών και της τάσης για φαλάκρα και τριχόπτωση. Ευτυχώς, η τσουκνίδα είναι αναστολέας της DHT. Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει την επίδραση της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος και, λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της, σφίγγει ή περιορίζει τους σμηγματογόνους αδένες. Ως εκ τούτου, η τσουκνίδα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.



  Οι φυτοθεραπευτές χρησιμοποιούν επίσης τσάι ή τονωτικά με τσουκνίδα για την καταπολέμηση του εκζέματος ή ως ήπιο αντισηπτικό για περικοπές ή μώλωπες. 
 Οι μαλακτικές ιδιότητες των τσουκνίδων μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των υποδοχέων κολλαγόνου στον εντερικό βλεννογόνο και σε άλλους βλεννογόνους, ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Να είστε πάντα καλά!!!

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου