RSS

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Aιθερια ελαια(эфирные масла)

Συμβουλές, εφαρμογές, χρήσεις.
Τα αιθέρια έλαια (λέγονται και πτητικά έλαια) παράγονται κυρίως από τα αρωματικά φυτά. Ανάλογα με το είδος του φυτικού υλικού,την περιεκτικοτητα σε αιθέρια ελαία,τη σύσταση  χρησιμοποιουνται διαφορετικές μέθοδοι παραλαβής αιθερίων ελαίων. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η απόσταξη η οποία διακρίνεται σε τρεις κυρίες κατηγορίες
απόσταξη με νερό (υδροαποσταξη)
* απόσταξη με νερό και ατμό
* απόσταξη με υδρατμούς( η μέθοδος αυτή χρησιμοποιειται συχνά από τη βιομηχανία.
 Από χημική άποψη μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες ενώσεων, όπως αλκοόλες, αιθέ­ρες, αλδεύδες, κετόνες, φαινόλες και εστέ­ρες. Οι ουσίες αυτές, με τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες.
Τα αρωματικά φυτά αποθηκεύουν τα αιθέρια έλαια μέσα  στα φύλλα, στο βλαστό, στα άνθη, στο φλοιό, στο ξύλο, ακόμη και στις ρίζες τους.
Αιθέρια έλαια παράγονται από περίπου 2.000 φυτικά είδη.
 Ανιχνεύοντας την ιστορία του αρχαίου κόσμου και την ανάγνωση των αρχαίων κείμενον, που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριζουμε ότι η παρούσα γνώση του κόσμου των φυτών με πολλούς τρόπους οφείλουμε στους αρχαίους Αιγυπτίους. Οι Ρωμαίοι συμβολή έκαναν μια σημαντική στην ανάπτυξη της επούλωσης των φυτών,προσθέτοντας στο λαμβάνονται στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα παραδοσιακές τελετουργίες με θυμίαμα,θεραπείες μπάνιο και μασάζ. Στην Ινδία και την Κίνα γύρω από τη χλωρίδα δημιουργουνταν ολόκληρες φιλοσοφίες.
Oι κυριότεροι τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων

Η αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας με τη χρήση αιθέριων ελαίων. Εκτός από τον καλλωπισμό του προσώπου και του σώματος, η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από τις σωματικές και ψυχικές διαταραχές και στη βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής μας.  Θεωρείται ότι τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντικαταθλιπτικές και άλλες ιδιότητες.

*** μόνο τα αιθέρια έλαια έχουν την εκπληκτική δυνατότητα να διεισδύουν στα βαθύτερα στρωματά του δέρματος λόγο της απίστευτης ομοιότητας της δομής τους με την μεμβράνη των κυττάρων μας. Εισχωρούν με μεγάλη ευκολία ακόμα πιο μέσα στα τριχοειδή αγγεία δηλαδή στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται σε όλους τους κυτταρικούς ιστούς του σώματος και θεραπεύουν τον οργανισμό από μέσα προς τα έξω.


 1. Συσκευές καύσης: Είναι ο πιο εύκολος και πιο φθηνός τρόπος χρήσης, παράλληλα όμως είναι πολύ αποτελεσματικός αφού βιώνουμε το αιθέριο έλαιο στην αέρια κατάστασή του (τη λιγότερα στερεά μορφή ύλης). Επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο (ακόμα και αυτά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα). Τέλος είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξαγνίσουμε, να καθαρίσουμε ή απλά να αρωματίσουμε έναν
  χώρο.
  Απαιτούμενη ποσότητα: μέχρι 3 σταγόνες για ένα δωμάτιο 3×3.
 2. Τελετουργικά μπάνιαΤο τελετουργικό μπάνιο είναι ένας τρόπος καθαρισμού και εξαγνισμού από τις ενέργειες της μέρας, ενέργειες με τις οποίες ήλθατε σε επαφή κατά τη διάρκεια των καθημερινών ασχολιών μας. Ένα τέτοιο μπάνιο θα μας αναζωογονήσει και θα μας απαλλάξει από τα δυσάρεστα ενεργειακά βάρη. Είναι μία μέθοδος εύκολη στη χρήση της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο για την περίπτωσή μας. Στο μπάνιο μπορούμε να μείνουμε 15-20 λεπτά.
  Απαιτούμενη ποσότητα: 10-15 σταγόνες.
  Τα μπάνια είναι ειδικά για: αϋπνία προβλήματα περιόδου, πονοκεφάλους, κρυολογήματα κ.α.***
   Διαλύστε 5-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε λίγο λάδι βάσης και αφού έχετε γεμίσει τη μπανιέρα με ζεστό νερό προσθέστε το διάλυμα και μπείτε αμέσως μέσα, προτού αυτό εξατμιστεί. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε μπάνια χεριών ή ποδιών, διαλύοντας 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε λάδι βάσης και μετά σε ένα μπολ με ζεστό νερό.
 3. Μασάζ: Το μασάζ είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος αρωματοθεραπείας που μπορεί να μας ανακουφίσει από σωματικές εντάσεις και σωματικούς πόνους. Ταυτόχρονα όμως η δράση του αιθέριου ελαίου δεν σταματά στο σώμα, αλλά προχωρεί στον ψυχισμό του ανθρώπου με αποτέλεσμα να τον ξεκουράζει.
  Το αιθέριο έλαιο δε χρησιμοποιείται ποτέ σε απευθείας επαφή με το δέρμα αλλά αναμιγνύεται με κάποιο βασικό λάδι π.χ. αμυγδαλέλαιο, σιτέλαιο, λάδι jojoba, λάδι αβοκάντο, λάδι άγριας τριανταφυλλιάς κ.α.
  Χρησιμοποιείται το μασάζ για σωματικά προβλήματα όπως: κυτταρίτιδα, κιρσούς, νευρικές διαταραχές, μώλωπες, φλεγμονές, πληγές, διαστρέμματα, δερματικά προβλήματα κ.α   
  ***Η αναλογία αιθέριου ελαίου με έλαιο βάσης ποικίλλει ανάλογα με το έλαιο και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο καλό είναι σε 100 ml ελαίου βάσης να προστεθούν από 20 έως 60 σταγόνες αιθέριου ελαίου (ή συνδυασμού αιθέριων ελαίων). Αν επιθυμείτε να παρασκευάσετε λάδι αρκετό για ένα μόνο μασάζ, ρίξτε λίγο λάδι βάσης για μασάζ σ' ένα πιατάκι και προσθέστε 2 ή 3 σταγόνες από το επιθυμητό αιθέριο έλαιο.
 4. ΚομπρέσεςΟι κομπρέσες βοηθούν σε ένα μεγάλο φάσμα δυσλειτουργιών. Για μια μικρή περιοχή, όπως π.χ. ένα σπυρί ή πληγή από τσίμπημα εντόμου, το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο. Βάλτε κατευθείαν στην περιοχή που πάσχει και σκεπάστε με ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος ή με θερμή και υγρή γάζα. Για μεγαλύτερη περιοχή προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 100 ml ζεστού νερού. Μουσκέψτε ένα κομμάτι καθαρού βαμβακερού ή χνουδωτού υφάσματος στο διάλυμα και τοποθετήστε το πάνω στην περιοχή. Για να το κρατήσετε ζεστό, βάλτε μια πλαστική σακούλα πάνω από το ύφασμα και κρατήστε από πάνω μια θερμοφόρα με ζεστό νερό.
 5. Εισπνοές: Οι εισπνοές ατμού είναι πολύ αποτελεσματικές για την αναπνευστική συμφόρηση και για τη θεραπεία του δέρματος του προσώπου. Σε ένα μπολ με βρασμένο νερό προσθέστε 5 με 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Μετά βάλτε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια και έχοντας το πρόσωπό σας πάνω απ' το μπολ εισπνεύστε τον ατμό για λίγα λεπτά. Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε μέχρι 3 φορές την ημέρα.
Βασικά αιθέρια έλαια
Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για το τι μπορούν να κάνουν τα αιθέρια έλαια. Οι κυριότεροι είναι οι παρακάτω:
 • ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον καθαρισμό οποιασδήποτε συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας. Εξαγνίζει και αποτοξινώνει τόσο το υλικό όσο και τα ενεργειακά σώματα. Ιδανικό για εξαγνισμό χώρου. Κατά του άγχους. Για γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα (δυσμηνόρροια, ακμή, τριχόπτωση). Εντομοαπωθητικό.
 • ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Τονώνει, αναζωογονεί και δίνει ένα αίσθημα ευεξίας. Ανακουφίζει από το άγχος. Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Για κρυολογήματα. Για γαστρεντερικά προβλήματα (κακή πέψη, ερεθισμός εντέρων).
 • ΒΕΤΙΒΕΡ: Δρα εξισορροπητικά στο σύστημα των τσάκρα εναρμονίζοντας, εξισορροπώντας και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειες του ενός τσάκρα με το άλλο. Έχει μεγάλη σύνδεση με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος προστατεύοντας από την υπερβολική απορρόφηση αρνητικής ενέργειας. Ηρεμιστικό αλλά και τονωτικό. Αναζωογονεί τα κύτταρα.
 • ΓΙΑΣΕΜΙ: Επιφέρει πνευματική καθαρότητα. Οι λεπτές δονήσεις του γιασεμιού καθαρίζουν και φωτίζουν το νου και τον φέρνουν σε επαφή με την βαθύτερη Αλήθεια. Το άρωμα του είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους αγγέλους και λένε ότι τους προσελκύει. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Για αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα. Αντισηπτικό.
 • ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΣυνδέεται με το τσάκρα του τρίτου ματιού και με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Το δενδρολίβανο είναι ψυχικός προστάτης, προφυλάσσοντας από τις αρνητικές ενέργειες. Είναι κατάλληλο για εξαγνισμό χώρων. Προάγει τη νοητική διαύγεια. Πολύ καλό τονωτικό. Για δερματικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Κατά της παχυσαρκίας, της τριχόπτωσης και της κυτταρίτιδας. Για ναυτίες, ζαλάδες και υπέρταση. Για ρευματισμούς, αρθρίτιδα, άσθμα, βήχα και γρίπη.
 • ΕΛΕΜΙ: Όπως η λεβάντα και το βετιβέρ, έτσι και το αιθέριο έλαιο του ελεμί έχει εξισορροπητική επίδραση μεταξύ των ανώτερων και των κατωτέρων κέντρων. Οι ενοποιητικές του ιδιότητες βοηθούν στην εναρμόνιση των πνευματικών πρακτικών με τις καθημερινές εγκόσμιες ενασχολήσεις. Φέρνει βαθιά γαλήνη σε συνδυασμό όμως με πλήρη διαύγεια. Έτσι δεν αποκοιμίζει και γι αυτό είναι χρήσιμο και βοηθητικό στον διαλογισμό.
 • ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Καθαρίζει και διευρύνει το τσάκρα του λαιμού. Οι δονήσεις του ανοίγουν την εσωτερική φωνή και δίνουν δημιουργικότητα και φυσικότητα στην επικοινωνία. Εξαγνιστικό και καθαριστικό χώρων. Πολύ καλό αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ασθενειών και επιδημιών. Εντομοαπωθητικό.
 • ΘΥΜΑΡΙ: Πολύ καλό τονωτικό και ενεργοποιητικό σε κάθε επίπεδο ύπαρξης: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό κλπ. Βοηθάει όσους έχουν τάση να ονειροβατούν ή να είναι αποκομμένοι και βυθισμένοι στην πνευματική τους ζωή σε βάρος της εγκόσμιας καθημερινής λειτουργίας. Για νευρική εξάντληση και χαμηλή πίεση. Καλό αντισηπτικό και προφυλακτικό ασθενειών. Για αναιμία, αρθρίτιδα, τριχόπτωση, πληγές δέρματος, τσιμπήματα κουνουπιών.
 • ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟΧαλαρωτικό. Καλό για την υπέρταση και τον ερεθισμένο λαιμό. Για ακανόνιστες, επώδυνες περιόδους. Για γερασμένα δέρματα.
 • ΚΕΔΡΟΣ: Δημιουργεί πνευματική ανάταση και δυναμώνει τη σύνδεση μας με το θείο. Σταματάει το μπλοκάρισμα του νου και βοηθάει στην ανάπτυξη και διατήρηση της ισορροπίας και ελέγχου στη ζωή μας. Πολύ καλό ενάντια στο συνάχι, το άσθμα, την καταρροή και το βήχα. Αγχολυτικό. Εντομοαπωθητικό και σκωροαποθητικό.
 • ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Είναι πολύ επιβοηθητικό για μεταβατικές περιόδους, όπως σημαντικές πνευματικές αποφάσεις, επαγγελματικές αλλαγές, τέλος κάποιας στενής σχέσης ή θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου. Πολύ καλό αντισηπτικό. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Για τις αιμορροΐδες, την κυτταρίτιδα, τους κιρσούς, το ίδρωμα των ποδιών και τα κρυοπαγήματα.
 • ΛΕΒΑΝΤΑ: Έχει στενή συγγένεια με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος αλλά και με το τσάκρα της κορυφής. Επίσης έχει εξισορροπητική επίδραση στα ανώτερα και τα κατώτερα τσάκρα. Είναι το πιο πολύπλευρο αιθέριο έλαιο: ηρεμιστικό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αναλγητικό, καταπραϋντικό και κυρίως εξισορροπητικό. Για πονοκεφάλους, ημικρανίες, καταρροή. Για τόνωση του κυκλοφοριακού και του νευρικού συστήματος. Για δερματολογικά προβλήματα.
 • ΛΙΒΑΝΙΕίναι άμεσα συνδεδεμένο με το τσάκρα της κορυφής. Σχετίζεται με τις υψηλότερες πνευματικές επιδιώξεις και μας βοηθά να συνδεθούμε μ’ εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που είναι αιώνιο και Θείο. Αναζωογονεί το νου και την ψυχή και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα πολύτιμο για διαλογισμό και άλλες πνευματικές εργασίες. Αντισηπτικό κατάλληλο για δερματικά προβλήματα. Κατεβάζει την πίεση.
 •  ΛΟΥΪΖΑ: Χαλαρωτικό και καταπραϋντικό. Για στομαχικούς πόνους. Καθαρίζει το συκώτι.
 • ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΣυνδέεται με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και με το τσάκρα της καρδιάς. Βοηθάει στην εναρμόνιση της θέλησης μας με τη Θεία Θέληση και την επέκταση των συναισθημάτων της αγάπης από το ατομικό επίπεδο στο παγκόσμιο. Ηρεμιστικό και καταπραϋντικό για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Αγχολυτικό και αντιυπερτασιακό. Καλό για αλλεργίες πολλών τύπων.
 • ΜΥΡΟ: Αυξάνει και ενδυναμώνει την πνευματικότητα. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όσους αισθάνονται συναισθηματικά ή πνευματικά κολλημένοι και θέλουν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Χρησιμοποιείται και ως βοήθημα στο διαλογισμό. Για κρυολογήματα και συνάχι. Για δερματικά προβλήματα (πληγές, αιμορροΐδες, ρυτίδες).
 • ΝΕΡΟΛΙ: Συνδέεται με το τσάκρα της κορυφής γι’ αυτό και η εισπνοή του αρώματός του μας φέρνει σε επαφή με τον ανώτερο Εαυτό μας. Επιφέρει πνευματική καθαρότητα. Καταπραΰνει και ηρεμεί το νου. Πολύ καλό τονωτικό του νευρικού συστήματος και αναζωογονητικό του δέρματος.
 • ΠΕΥΚΟ: Εξαγνιστικό και αναζωογονητικό. Προάγει συναισθήματα ενέργειας και ευεξίας. Πολύ καλό αντισηπτικό και αγχολυτικό. Κατάλληλο για καθαρισμό χώρου.
 • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Χαρίζει ψυχική ευφορία και συναισθήματα χαράς. Δίνει στο χώρο μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Κατάλληλο για πεπτικά προβλήματα, ταχυπαλμία και αϋπνία.
 • ΡΟΔΟΞΥΛΟ: Είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με το τσάκρα της κορυφής, την έδρα του εσωτερικού Διδασκάλου. Είναι πολύ πνευματικό αιθέριο έλαιο και ιδιαίτερα πολύτιμο για διαλογισμό ή οποιαδήποτε άλλη πνευματική εργασία. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα χωρίς να φέρνει υπνηλία. Πολύ καλό αντισηπτικό και αναζωογονητικό των κυττάρων.
 • ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ: Μία από τις μεγαλύτερες αρετές του είναι ότι συνδέει το τσάκρα της βάσης με αυτό της κορυφής. Έτσι εναρμονίζει τις πνευματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της σκέψης, των συναισθημάτων και της δράσης. Πολύ επιβοηθητικό για το διαλογισμό γιατί καθησυχάζει τη λειτουργία του νου και επιφέρει πνευματική διάθεση. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Καλό για γαστρεντερολογικά προβλήματα καθώς και για ναυτία και συνάχι.
 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ: Είναι το ύψιστο αιθέριο έλαιο για το τσάκρα της καρδιάς, το κέντρο της Αγάπης. Το βοηθάει να ανοίξει, αλλά, ακόμη κι όταν είναι ήδη ανοικτό, τονώνει την ενέργειά του ακτινοβολώντας προς τα έξω Αγάπη. Είναι το αγαπημένο άρωμα των αγγέλων. Τονώνει την δημιουργικότητα. Καλό ηρεμιστικό αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος. Για καρδιακά προβλήματα και κακό κυκλοφοριακό. Για δερματικά και γυναικολογικά προβλήματα.
 • ΥΛΑΝΓΚ-ΥΛΑΝΓΚΕίναι συνδεδεμένο με το τσάκρα του ιερού οστού, το κέντρο της δημιουργικότητας και των συναισθημάτων. Ασκεί χαλαρωτική επίδραση και βοηθάει στη δημιουργία ειρηνικών συναισθημάτων. Ηρεμιστικό, καλό για την ένταση και την αϋπνία. Βοηθάει στη ρύθμιση του αναπνευστικού και καρδιακού παλμού. Για γαστρεντερικά προβλήματα.
 • ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΈχει θεραπευτική επίδραση στο τσάκρα του λαιμού, το κέντρο της έκφρασης και της επικοινωνίας. Επιβοηθητικό σε πολλές σωματικές ασθένειες. Για ρευματισμούς, αρθριτικά, παχυσαρκία. Ρυθμίζει την ενδοκρινική ισορροπία. Κατάλληλο για δερματίτιδες και γενικά για δερματικές παθήσεις.
 • ΧΑΜΟΜΉΛΙ: Συνδέεται με το τσάκρα του λαιμού πάνω στο οποίο δρα ενεργητικά και καταπραϋντικά. Έτσι βοηθάει στην επικοινωνία και στην έκφραση της Αλήθειας. Έχει κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Ενδείκνυται για δερματοπάθειες, ξηροδερμία, σπάσιμο αγγείων, ρευματισμούς και αρθριτικά. Αντιαλλεργικό, αντισηπτικό, αγχολυτικό και κατά της αϋπνίας.
Μικρές συμβουλές για τα αιθέρια έλαια

1. Ως αποσμητικό χώρου: προσθέστε 10 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο  σε μισό λίτρο νερού σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε στο χώρο σας.
2. Αναζωογονείστε το ποτ- πουρί σας ρίχνοντας λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
3. Δώστε άρωμα σε ένα απλό κερί ρίχνοντας μια σταγόνα αιθέριου ελαίου.
4. Για να εξαφανίσετε μυρωδιές από μαγείρεμα, βάλτε 2-3 σταγόνες  αιθέριου ελαίου γαρίφαλο σε νερό που σιγοβράζει.
5. Φτιάξτε το δικό σας λάδι μασάζ αναμειγνύοντας λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που θέλετε σε λάδι βάσης. Μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα που επιθυμείτε ανάλογα με τις ιδιότητες κάθε ελαίου.
6. Ελαφρύνετε τον πονοκέφαλο τρίβοντας με μία σταγόνα δεντρολίβανο ή λεβάντας το πίσω μέρος του λαιμού σας. Μία σταγόνα αρκεί.
7. Φροντίστε τα παπούτσια σας : Αφήστε  μέσα στα παπούτσια σας όλη τη νύχτα ένα βαμβάκι ποτισμένο με 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι ή λεμόνι ή τεϊόδεντρο  (προστατεύει από τους μύκητες).
8. Αρωματίστε χώρους και ντουλάπια βάζοντας σταγόνες του αγαπημένου σας αιθέριου ελαίου σε λίγο βαμβάκι ή σε ποτ πουρί.
9. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας άρωμα. Βάλτε σε 30ml οινόπνευμα 25 σταγόνες  αιθέριου ελαίου προτίμησης σας.  Αφήστε το σε σκοτεινό γυάλινο μπουκαλάκι κλειστό για δυο εβδομάδες πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
10. Απολαύστε έναν ήσυχο ύπνο ρίχνοντας στο μαξιλάρι σας λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομήλι, λεβάντα ή  νερολί στο μαξιλάρι σας
11. Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο ενισχύει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Εισπνεύστε το σε αρωματιστή ή σε μαντήλι όταν μελετάτε, όταν δίνετε εξετάσεις, πριν πάτε σε κάποια συνέντευξη, κλπ
12. Οι μύγες και ο σκώρος δεν αντέχουν στο άρωμα της λεβάντας. Βάλτε λίγες σταγόνες  αιθέριου ελαίου λεβάντας στα παραθυρόφυλλα σας και ησυχάστε.
13. Προσθέστε 2-3 σταγόνες από το  αιθέριο  έλαιο της προτίμησης σας στην ενυδατική σας κρέμα και ευεργετείστε την επιδερμίδα σας. Τα αιθέρια έλαια με αντιρυτιδική  δράση  είναι τα εξής: Λιβάνι, Μύρος, Νερολί, Τριαντάφυλλο, Πατσουλί, Λεβάντα, Φασκόμηλο.
14. Κάντε μασάζ στο μωράκι σας με το δικό σας φυσικό baby- oil. Προσθέστε σε δύο κουταλιές λάδι βάσης αμυγδαλέλαιο: μία σταγόνα Ρωμαϊκό Χαμομήλι, μια σταγόνα Λεβάντα και μια σταγόνα Γεράνι.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου