RSS

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η αρμπαρόριζα και θεραπευτικές ιδιότητες.

Επιστημονικά ονομάζεται ως Πελαργόνιον το βαρύοσμον (Pelargonium graveolens) και είναι πολυετές, ποώδες, παχύφυλλο φυτό, με τρυφερούς βλαστούς, που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών. Τα άνθη του φέρουν 5 πέταλα και συνήθως είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του μοβ, ενώ το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από την απόσταξη ολόκληρου του επίγειου τμήματος του φυτού έχει πρασινωπό χρώμα.
Έχει πολλές χρήσεις εντός και εκτός σπιτιού.


Στο σπίτι:
  • Είναι διακοσμητικό φυτό.
  • Μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό. Ανήκει στην κατηγορία των φυτών Citronella, των λεγόμενων και “αντικουνουπικών”. Είναι γνωστές οι ακαρεοκτόνες δράσεις των χημικών ενώσεων που προέρχονται από το έλαιο φύλλων της αρμπαρόριζας κατά των ακάρεων των τροφίμων αποθήκευσης.
  • Έχει αντιμυκητιασική δράση έναντι της Candida albicans. Έχει αποδειχθεί πως τα έλαιά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση αντί για τα συνθετικά χημικά μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία αποθηκευμένων σπόρων.

Στη βιομηχανία τροφίμων:
  • Το αιθέριο έλαιο του πελαργόνιου, η γερανιόλη και τα ισομερή της χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την ποτοποιία, ως αρωματικά σε ποτά, γλυκά, παγωτά, και ψητά ή /και ως τροποποιητικά γεύσης σε μαρμελάδες.
  • Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό γλυκών κουταλιού.
  • Οι προσπάθειες για την εξεύρεση φυσικών μη τοξικών συντηρητικών έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε έρευνα μεταξύ των φαρμακευτικών φυτών. Το πρόβλημα της προσθήκης αυτών ως συστατικά τροφίμων και αν είναι δυνατή η διαχείριση του, συζητείται.
  • Σε πρόσφατη μελέτη, διαφορετικές συγκεντρώσεις αιθέριων ελαίων προστέθηκαν σε φυτικό λάδι και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός Oliveria decumbens : Pelargonium graveolens ( 0,5 : 0,5 % ) ήταν αρκετά αποτελεσματικός ως φυσικό συντηρητικό σε φυτικό λάδι.
Στη φαρμακοβιομηχανία:
  • Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό. Τα αιθέρια έλαια και βιολογικά εκχυλίσματα του P. graveolens διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και ως εκ τούτου αποτελούν μια πιθανή πηγή των δραστικών συστατικών για τη φαρμακοβιομηχανία.
  • Η πρόσφατη προσέγγιση της χρήσης βοτάνων και αντιβιοτικών σε συνδυασμό, αποτελεί μια στρατηγική για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ανθεκτικότητας και των παρενεργειών που σχετίζονται με τα συμβατικά αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, η συνεργιστική δράση των αιθέριων ελαίων της αρμπαρόριζας με τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη) μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων , που έως τώρα αντιμετωπίζονται μόνο με τη χρήση φαρμάκων.
  • Το έλαιο του πελλαργόνιου έχει ισχυρή δραστικότητα απέναντι στα στελέχη του σταφυλόκοκκου (S. aureus)  – συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα στελεχών του [MRSA και MLS (Β )].
  • Σε πρόσφατη διπλή τυφλή μελέτη προέκυψε ότι η εφαρμογή ενός σκευάσματος γέλης τοπικά από 1% έλαιο γερανιού είναι περισσότερο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία της στοματίτιδας από οδοντοστοιχία.

Στην ιατρική:
  • Η αρμπαρόριζα θεωρείται ως ένα φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τυνησιακή παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα φαρμακευτικά φυτά με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Η χορήγηση του αιθέριου ελαίου του μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Έχει προταθεί πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές εναλλακτικό αντιδιαβητικό φάρμακο για τους διαβητικούς ασθενείς.
  • Το αιθέριο έλαιο του πελαργόνιου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και είναι αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η αρωματοθεραπεία – η επάλειψη με αιθέρια έλαια αρμπαρόριζας – έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ανακούφιση του άγχους , λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των καρδιακών και αναπνευστικών συμβαμάτων σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαταραχές της προσωπικότητας κατά τη διάρκεια ψυχιατρικής νοσηλείας τους.
  • Το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Φαίνεται να δρα όπως το χαμομήλι, σαν ηρεμιστικό.
  • Ενδείκνυται   στις  διάρροιες  και  τις  γαστρεντερίτιδες, θεωρείται στυπτικό.
  • Λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, ενώ λόγω της αιμοστατικής του δράσης προάγει την επούλωση των πληγών.
  • Έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε διπλή τυφλή μελέτη του 2012 που διερεύνησε τη δράση μείγματος κινεζικών ιατρικών βοτάνων στην κυτταρική ανοσία και στην τοξικότητα ασθενών με καρκίνο του μαστού, αν και δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όσων λάμβαναν το φυτικό μείγμα και αυτών που λάμβαναν το placebo, φάνηκε πως η χορήγηση αυτού μπορεί πιθανόν να καθυστερήσει , ή να διευκολύνει την μείωση των επιπέδων των λευκοκυττάρων και των ουδετεροφίλων σε ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία και/ ή ακτινοθεραπεία.
  • Σε άλλη μελέτη του 2005 από Κινέζους ερευνητές φάνηκαν οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του αιθέριου ελαίου και των μονομερών του, καθώς και των υπολειμμάτων, λυμάτων που προέκυψαν μετά την απόσταξη μπουμπουκιών, κοτσανιών και φύλλων της αρμπαρόριζας. Φαίνεται ότι ορισμένες χημικές αντιοξειδωτικές ουσίες αφθονούν στα κατάλοιπα της φυσικών αιθέριων ελαίων της.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου