RSS

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ζελατίνη-ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία και ομορφιά

Δοκίμασε την για αδυνάτισμα, για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τις ρυτίδες σου! 
Υποστηρίζει το δέρμα, τα μαλλιά και την ανάπτυξη των νυχιών
 ωφελεί τις αρθρώσεις και βοηθά την αποκατάσταση των διαφόρων βλαβών σ’ αυτές.

  • Μπορεί να βοηθήσει τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος (ακόμα και αν έχετε γεννήσει τέσσερα μωρά σε πέντε χρόνια…)
  •  Μπορεί να βελτιώσει την πέψη, δεδομένου ότι δεσμεύει φυσικά στο νερό και βοηθά τα τρόφιμα κινούνται πιο εύκολα μέσα στα πεπτικά όργανα.
  •  θεωρείται ότι συμβάλει στη βελτίωση της κυτταρίτιδας.
  •  είναι μεγάλη πηγή διαιτητικού κολλαγόνου (τα μόρια του  κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθεί από το δέρμα, έτσι οι κρέμες για το δέρμα είναι μάλλον άχρηστες … καλύτερα πιείτε το κολλαγόνο και … βάλτε  ένα λάδι καρύδας στο δέρμα!!)
  •  είναι πηγή πρωτεΐνης (αν και όχι φαντασμαγορικό), αλλά ειδικά του αμινοξέα μπορεί να βοηθήσουν στο χτίσιμο των μυών.



 Η ζελατίνη σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες καθώς αυτά βρίσκονται στα οστά,  τους ινώδεις ιστούς και τα όργανα των ζώων και, σε γενικές  γραμμές, δεν καταναλώνουμε πια στη διατροφή μας αυτά τα μέρη.
 Αυτά τα αμινοξέα όμως είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη σωστή ανάπτυξη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, αλλά και για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους!
 Η Γλυκίνη, η οποία αποτελεί περίπου το 1/3 των αμινοξέων στη σκόνη ζελατίνης είναι αντιφλεγμονώδης και αποδεδειγμένα βοηθά την ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων. Η Γλυκίνη της ζελατίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει και να βελτιώσει την ευκολία και την ποιότητα του ύπνου.

 Όταν αγοράζετε ζελατίνη φροντίστε να είναι βιολογικής προέλευσης. Ελέγξτε την πηγή απ’ όπου προέρχεται η ζελατίνη.

Πως καταναλώνεται

 Σύμφωνα με τις  έρευνες (συμβουλευτειτε τον διατροφολόγο σας) η ποσότητα της ζελατίνης σε σκόνη που μπορεί να καταναλώσει κάποιος  είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζελατίνη όπως ζωμό οστών ή πόδια χοίρου. 
*** Καλό θα ήταν να αποφεύγετε απλά τη μεγαλύτερη κατανάλωση συσκευασμένων ζελέ λόγω των χρωστικών ουσιών, των αρωμάτων και της ζάχαρης που περιέχουν. 

 Με την κατανάλωση ζελατίνης  θα απολαύσετε οφέλη όπως:


  Ασπίδα στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος:

 Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς γλυκίνης, που περιέχεται στην ζελατίνη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων ενός αμινοξέος στο κρέας που ονομάζεται μεθειονίνη. Το πρόβλημα με τη μεθειονίνη είναι ότι αυξάνει πάρα πολύ τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τις βιταμίνες Β προκαλώντας μέχρι και κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

  Ενίσχυση της υγείας του εντέρου: 

Τα αμινοξέα από την ζελατίνη τροφοδοτούν το βλεννογόνο του εντέρου, το οποία βοηθά στην επούλωση φλεγμονωδών βλαβών που μπορούν να υποστούν από τη φτωχή διατροφή, τη χρήση φαρμάκων,  τις ευαισθησίες σε τρόφιμα ή διαρροής του εντέρου.

  Διευκόλυνση στα άλγη των αρθρώσεων: 

Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα της ζελατίνης για την ανοικοδόμηση του κολλαγόνου, των χόνδρων, και των συνδετικών ιστών των αρθρώσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αθλητές που καταναλώνουν ζελατίνη αισθάνονται λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις τους.

 Ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των νυχιών:

 Δεδομένου ότι τα αμινοξέα της ζελατίνης βοηθάνε στην ανοικοδόμηση του κολλαγόνου σε όλο το σώμα, αυτό συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για το δέρμα και τα νύχια, δεδομένου ότι πρωτεΐνη είναι το κύριο δομικό στοιχείο που βοηθά να κρατήσει τα νύχια ισχυρά, και το δέρμα λείο.

 Έτσι, η ζελατίνη είναι ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία,  έχω εντοπίσει επίσης μια πληθώρα γαστρονομικών συνταγών και άλλων χρήσεων τον τελευταίο καιρό, όπως αυτά που ακολουθούν:

1. Σπιτικές καραμέλες 
Αυτή η υγιεινή σπιτική συνταγή για καραμέλες μπορεί να αντικαταστήσει τα έτοιμα αγορασμένα κεράσματα που συνήθως περιέχουν πολύ ζάχαρη και συντηρητικά, ενώ τα παιδιά θα τις λατρέψουν. Περιέχει μόνο μέλι, ζελατίνη (σύμφωνα με τις οδηγίες τη συσκευασίας της), βανίλια και νερό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κακάο ή εκχύλισμα μέντας για διαφορετικές γεύσεις.

2. Θεραπεία μαλλιών
Για μία εντατική, ενισχυτική και εντελώς φυσική θεραπεία μαλλιών.
 Τρόπος παρασκευής: ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη σε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό μέχρι να αναμειχθεί καλά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζεστό έως καυτό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο  και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι για να δημιουργήσει ένα παχύ υγρό gel. Περιλούστε τα μαλλιά και κάντε μασάζ στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Λούστε τα μαλλιά όπως συνήθως.
Η θεραπεία προτείνεται 2-3 φορές την εβδομάδα για αναπτύξετε το επιθυμητό πάχος / δύναμη τρίχας και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για συντήρηση.


3. Μασώμενες Βιταμίνες για παιδιά και μεγάλους

Τα παιδιά αγαπούν αυτές τις βιταμίνες με τη μορφή τσίχλας και επιπλέον είναι πολύ φιλικές για τη λειτουργία του εντέρου. Οι περισσότερες μασώμενες βιταμίνες του εμπορίου, έχουν πολλά χρώματα, ζάχαρη και πρόσθετα. Αυτές οι σπιτικές μασώμενες βιταμίνες είναι μια καλή εναλλακτική λύση, καθώς εσείς και τα παιδιά σας, θα πάρετε όλα τα οφέλη από τις βιταμίνες αλλά και από τη ζελατίνη. Υπάρχουν ατελείωτοι συνδυασμοί γεύσεων, και είναι εύκολο να τις κάνετε στο σπίτι σας! Εδώ είναι η συνταγή.

Συστατικά

  • 8 κ. γλ. σκόνη ζελατίνης
  • ½ φλιτζάνι χυμό (φρέσκο ​​χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης) – ΟΧΙ χυμό ανανά
  • 2 κ. σ. μέλι (προαιρετικά)
  • Βιταμίνες της επιλογής σας (σε σκόνη από το φαρμακείο) βιταμίνη C, πρεβιοτικά η  μαγνήσιο

Οδηγίες
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το χυμό, τη ζελατίνη και το μέλι μέχρι να ενσωματωθούν.
Θερμαίνετε ελαφρά μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί πλήρως και το μίγμα να μοιάζει με παχύ σιρόπι.
Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τις βιταμίνες που θέλετε.Πολύ γρήγορα χύστε το μείγμα σε καλούπια (π.χ. παγοθήκες) και βάλτε το στην κατάψυξη για 10 λεπτά για να σκληράνει. Βγάλτε τα απ τις παγοθήκες και κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, αν χρειαστεί. Σερβίρετε και απολαύστε!
Σημειώσεις: Βεβαιωθείτε ότι η ζελατίνη είναι καλής ποιότητας. Δοκιμάστε διαφορετική γεύση και συνδυασμούς βιταμινών.

4. Σαμπουάν για πάχυνση της τρίχας

Αν θέλετε χοντρές / ισχυρότερες τρίχες, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης στο σαμπουάν σας. Θα ενισχύσει, επίσης, την υφή και τον όγκο στα μαλλιά αμέσως. Εάν χρησιμοποιείτε σπιτικό σαμπουάν, το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε δόση λουσίματος . Εάν χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν  του εμπορίου, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ή περισσότερο, στο μπουκάλι για το επιθυμητό αποτέλεσμα!

5. Υγιεινά σπιτικά ζελέ

Υγιεινά σπιτικά ζελέ χωρίς ζάχαρη . Τα έτοιμα ζελέ έχουν κάποια άσχημα συστατικά, αλλά είναι τόσο απλό να κάνετε ζελέ στο σπίτι!
Με τα σπιτικά ζελέ, μπορείτε να προσαρμόσετε τις γεύσεις, προσθέτουν βιταμίνες, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το νερό, το κεφίρ ή τη kombucha ως βάση, και μια βιταμίνη ή πρεβιοτικά για ενίσχυση! Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι ή στέβια.


6. Σβήσιμο των ρυτίδων

Η ζελατίνη είναι στην ουσία κονιοποιημένο κολλαγόνο, το οποίο αν λαμβάνεται εσωτερικά (ως συμπλήρωμα διατροφής) παρέχει στον οργανισμό όλα τα δομικά στοιχεία για την κατασκευή ενός εξαιρετικού δέρματος, όμορφων μαλλιών και νυχιών,  από μέσα προς τα έξω και βοηθά επίσης στη μείωση των ρυτίδων (και των ραγάδων ).
Βρήκα μια συνταγή που συνδυάζει την ζελατίνη με τη βιταμίνη C.

  • 3 κσ. ζελατίνη (σε σκόνη)
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 5 λεμόνια – το χυμό τους.
  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. βανίλια

Μπορείτε να βάλετε προαιρετικά μερικά ολόκληρα φρέσκα βατόμουρα πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Αναμείξτε το νερό με την ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά. Όταν η ζελατίνη έχει σχεδόν διαλυθεί προσθέστε το μέλι, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε τα όλα μαζί. Βάλτε το μείγμα είτε σε ειδικές φόρμες είτε σε ένα μπωλ και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ.


 Μάσκα ανάπλασης και ενυδάτωσης για πρόσωπο, λαιμό και χέρια! 


  • 1 κουταλάκι ζελατίνη σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια παγωμένο νερό
  • 2 κουταλάκια ζεστό νερό

Προαιρετικά:

  • 1/2 κουταλάκι λεμόνι (για  σύσφιξη και λεύκανση)
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (για βαθιά ενυδάτωση και αντιγήρανση)
  • 1/2 κουταλάκι μέλι αραιωμένο σε 1 κουταλάκι ζεστό νερό (για ανάπλαση και ενυδάτωση)
  • ασπράδι ενός αυγού (για σύσφιξη και αντιγήρανση)


Ανακατεύετε τη ζελατίνη με το παγωμένο νερό και αφήνετε να φουσκώσει για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το ζεστό νερό και μετά ότι άλλο υλικό εσείς επιθυμείτε και είναι έτοιμη! Την απλώνετε και επαναλαμβάνετε. Και τα αποτελέσματα; Απλά φανταστικά!!!

7. Πεπτικό βοήθημα

Πεπτικά προβλήματα; Η ζελατίνη μπορεί να βοηθήσει!
Η ζελατίνη (συνήθως με τη μορφή του σπιτικό ζωμού) ως χωνευτική ενίσχυση,  μπορεί να καταπραΰνει και να βοηθήσει σε  προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Είναι κατάλληλο για ομαλή εντερική λειτουργία σε παιδιά και ενήλικες.

8. Αρθρώσεις

Η ζελατίνη παρέχει επίσης τα δομικά στοιχεία για υγιείς αρθρώσεις και τα άτομα με αρθρίτιδα, βλάβες ή πόνο στις αρθρώσεις μπορεί να παρατηρήσουν μια σημαντική διαφορά από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζελατίνη ή αν την λαμβάνουν ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η WebMD  συστήνει ότι “Η ζελατίνη χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και των εύθραυστων οστών (οστεοπόρωση). Η ζελατίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών και συντομεύει την αποκατάσταση τραυμάτων μετά από άσκηση “

9. Μάσκα για το πρόσωπο.
Η ζελατίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά, μπορεί να εξομαλύνει και να ενισχύσει το δέρμα.
Μια καλή συνταγή από το  Pinterest: Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνης με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού και απλώστε στο πρόσωπο. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

10. Απώλεια βάρους

Πολλά φόρουμ επαγγελματιών αθλητών ή/και body builders, αναφέρουν τη χρήση της ζελατίνης σε σκόνη για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση, καθώς ισχυρίζονται ότι μπορεί να ενισχύσει τη παραγωγή αυξητικής ορμόνης και να τονώσει τον μεταβολισμό . Κατά τη γνώμη μου, η ζελατίνη έχει αρκετά άλλα οφέλη για την υγεία που θα άξιζε να προσπαθήσει κανείς και  για το σκοπό αυτό, ακόμα και αν το μόνο αποτέλεσμα είναι καλύτερο δέρμα, μαλλιά, νύχια, αρθρώσεις, πέψη, κλπ.
Το πρωτόκολλο για την απώλεια βάρους είναι: καμία τροφή τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση, και στη συνέχεια, καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνης ακριβώς πριν από το ύπνο. Μερικοί μασούν κατ ευθείαν τη σκόνη, αλλά καλύτερη στη γεύση είναι η  ανάμιξη της ζελατίνης με 1/3 φλιτζανιού κρύο νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε 2/3 του φλιτζανιού ζεστό χαμομήλι. Πολύ καλύτερη υφή και γεύση!

11. Ορμονική Βοήθεια

“τα πάρα πολλά οιστρογόνα στον οργανισμό (σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών ανισορροπιών, πέρα ​​από την έκθεση σε φυτοοιστρογόνα, όπως εκείνα που βρίσκονται στη σόγια και τα ξενοοιστρογόνα όπως εκείνα που βρίσκονται σε πλαστικά) μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, στειρότητα και επιτάχυνση της γήρανσης. Τα υπέροχα, και προφανώς ατελείωτα, οφέλη της ζελατίνης έχουν αντιοιστρογονική δράση που μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων των πλεοναζόντων οιστρογόνων στο σώμα. “


12. Νόστιμος σπιτικός ζωμός με κόκαλα

Ο Νόστιμος σπιτικός ζωμός με κόκαλα είναι ο πιο αποδοτικός και θρεπτικά πυκνός τρόπος για να καταναλώνουμε ζελατίνη.  Βέβαια, ο ζωμός των οστών δεν είναι τόσο καλός για την κατασκευή καραμελών, ζελέ ή για μάσκες μαλλιών, αλλά είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να καταναλώνουμε ζελατίνη.
Προσθέτουμε, επίσης, ζελατίνη σε σκόνη για σούπες και στις βραστές κρεατόσουπες για επιπλέον ενίσχυση. Είναι ένα φθηνό και δυναμωτικό φαγητό, με χαμηλές θερμίδες και πολλά ωφέλιμα συστατικά, που αν μη τι άλλο, το έντερο σας θα σας ευγνωμονεί γ αυτό!

Σημαντικές Σημειώσεις:

  •   Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ζελατίνη ως συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν ειδικά προβλήματα της υγείας σας σε σχέση μ’ αυτό.
  •  Για την ανάμειξη σκόνης ζελατίνης σε υγρό χωρίς να σβολιάσει: Πρώτα αναμίξτε σε μικρή ποσότητα δροσερού νερού και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα ζεστού νερού. Αυτό εξισορροπεί τη ζελατίνη και τη κάνει λεία. Με τον τρόπο αυτό, επίσης, μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά τη ζελατίνη προσθέτοντας την σε αφεψήματα.
  •   Μην προσθέστε τη σκόνη ζελατίνης σε φρέσκο ​​χυμό ανανά, ακτινίδιου ή παπάγιας, καθώς θα αδρανοποιήσει τις ιδιότητες της. Επίσης, μην βράσετε τη  ζελατίνη, δεδομένου ότι θα χάσει την πηκτική της ικανότητα.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου