RSS

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας η cold cream του Γαληνού


Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο πρώτος στην ιστορία της κοσμετολογίας που παρασκεύασε κρέμα προσώπου, δυνδυάζοντας λίπος με νερό. 
Το 150 μ.Χ. ο Γαληνός έφτιαξε μία κρέμα προσώπου για να βοηθήσει τους Ρωμαίους στρατιώτες να αντιμετωπίσουν την αφυδάτωση στο πρόσωπό τους. Κάθε φορά που την χρησιμοποιούσαν ένιωθαν ένα αίσθημα δροσιάς, έτσι ο Γαληνός την ονόμασε «cold cream». Λύνει μια για πάντα το πρόβλημα της αφυδάτωσης.

Πρόκειται για μια απλή αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, σώματος και ντεμακιγιάζ.



Υλικά 

· 4 κουταλιές ελαιόλαδο 
· 1/4 κούπας αποσταγμένο νερό 
· 1 κ. σ. κερί μέλισσας 
· 1 κ. σ. ροδόνερο
· Ροδοπέταλα 

Εκτέλεση

  Αρωματισμένο λάδι

 Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και το ζεσταίνουμε καλά. Προσθέτουμε όσα πιο πολλά ροδοπέταλα μπορούμε. Όταν το μείγμα κρυώσει, το βάζουμε σε ένα βάζο με πώμα και το αφήνουμε για επτά ημέρες. Τότε το λάδι θα έχει απορροφήσει το άρωμα και δραστικά συστατικά από τα ροδοπέταλα. Το στραγγίζουμε και το φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι. 

Για να φτιάξουμε την κρύα κρέμα 

 1. Ζεσταίνουμε πρώτα το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτουμε το αρωματισμένο λάδι. Το βγάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε. 
2. Παράλληλα, βάζουμε στο τηγάνι το μπολ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση.
3.  Ελέγχουμε την θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί Κελσίου). Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό. Μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. 
 4. Αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε σιγά - σιγά το ροδόνερο μέχρι η κρέμα να αποκτήσει τη ρευστότητα που θέλουμε. Αποθηκεύουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι. 

 Όταν την χρησιμοποιησετε για πρώτη φορά θα καταλάβετε γιατί αυτό το τόσο απλό καλλυντικό παραμένει σε χρήση χίλια οκτακόσια χρόνια μετά την πρώτη του παρασκευή από τον Γαληνό! Καλό θα είναι να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα κρύας κρέμας (πολλαπλασιάζοντας τις δοσολογίες), γιατί μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν βάση και να την εμπλουτίσουμε με βιταμίνες  και αιθέρια έλαια, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας.

Εφαρμογή 

Εφαρμόζουμε μικρό μέρος σε όλο το πρόσωπο με ανοδικές, απαλές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί. Χρησιμοποιούμε ως κρέμα νυκτός. Στις πολύ ξηρές τη χρησιμοποιούμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου