RSS

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ο Κατιφές-Ταγετης-Marigold ιδιότητες που δεν ξέρατε.

Ο κατιφές (Marigold, Tagetes, μεξικάνικη καλεντουλα) για πολλούς παραμένουν μόνο όμορφα ανεπιτήδευτα λουλούδια κήπων. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι οι ευεργετικές ιδιότητες , και τα λουλούδια, εκτός από την ομορφιά, είναι ενδιαφέροντα από πρακτική άποψη.

 Η ετυμολογία της λέξης «κατιφές» ανάγεται στην αραβική λέξη «κατίφα», που σημαίνει βελούδο και πέρασε στα ελληνικά μέσω της τουρκικής παραλλαγής «καντίφ». 

  Εξαιτίας της αρκετά παλιάς εισαγωγής του φυτού αυτού στον υπόλοιπο κόσμο, κάθε γλώσσα έχει πλέον δημιουργήσει το δικό της όνομα γι αυτό, ώστε σήμερα η σύνδεσή του με το Μεξικό να έχει σχεδόν χαθεί. 
 Στα Ταϊλανδέζικα λέγεται «ντάορουανγκ», δηλαδή φωτεινό αστέρι. 
 Στα αγγλικά λέγεται «marigold”, το χρυσάφι της Παναγίας, που αρχικά αναφερόταν στην καλέντουλα, συχνά με προσδιοριστικά όπως μεξικανική, αζτέκικη, ή λανθασμένα, αφρικανική. 
 Στα ισπανικά λέγεται σεμπασούτσιλ (cempasuchil), μια παραφθορά του αρχικού ονόματος σεμποουαλξότσιτλ (cempohualxochitl)  και «xochitl» άνθος, που μπορεί όλο μαζί να αποδοθεί ως εικοσαλούλουδο ή εικοσανθές, μάλλον από τα πολλά «πέταλά» του.
  Ενδιαφέρον: Το λατινικό όνομα για το γένος Tagetes (Tages) προέρχεται από τον μυθικό χαρακτήρα του εγγονή του Δία του Τάγε, ο οποίος δίδαξε στους ανθρώπους πώς να βρουν κρυμμένους υπόγειους θησαυρούς.


Σύνθεση και ευεργετικές ιδιότητες του ταγετη

Marigold - ένα πικάντικο μπαχαρικό και συστατικό των γαλλικών αρωμάτων

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ταγετη καθορίζονται από τη χημική τους σύνθεση. Και αυτό είναι, πρώτα απ 'όλα, το αιθέριο έλαιο, το οποίο δίνει στις tagetes μια χαρακτηριστική μυρωδιά floral-basil-citrus. Περιέχει επίσης στοιχεία όπως μυρσενικό, κιτρικό, D-τερπινένιο, D-pinene, n-cymen, sabinene, linalool, limonene και octimene, που είναι το κύριο συστατικό. Το μεγαλύτερο μέρος του ελαίου βρίσκετε σε ταξιανθίες και λουλούδια, λιγότερο - στα φύλλα. Το καροτένιο, οι βιταμίνες Α και Ε, ασκορβικό οξύ, ψευδάργυρο,φωσφόρο, σίδηρο, τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, η λουτεΐνη και τα φυτοενεργά στοιχεία υπάρχουν σε μέρη του φυτού.
Το φυτό, μαζί με τα θρεπτικά συστατικά, αντλεί στοιχεία χαλκού και χρυσού από το έδαφος.

Ταγέτης - Φυσική βαφή

 Ο ταγέτης περιέχει λουτεΐνη, μια κίτρινη χρωστική ουσία από την ομάδα των καροτενοειδών. Χάρη σε αυτό, το ταγετη μπορούμε να χρησιμοποιησουμε ως φυσικό πορτοκαλί και κίτρινο χρωματισμό τροφίμων. Αυτή είναι μια χρήσιμη ιδιότητα των κατιφών σε πολλές χώρες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζαχαροπλαστικής, παγωτού, χυμού εσπεριδοειδών, μαργαρίνης, μαγιονέζας, βουτύρου, ζυμαρικών και προϊόντων αρτοποιίας. 
 Τα καροτενοειδή που συνθέτουν κάνουν μαργάρες χρήσιμες εγκαταστάσεις για την όραση, προστατεύουν από καταρράκτη.

Οι μαργαρίτες σκοτώνουν βακτήρια και μύκητες

 Ο ταγετης περιέχει βιολογικά δραστικές ουσίες, πτητικά, μικρο- και μακροστοιχεία. 
 Το θειοφαίνιο, που περιέχεται στο φυτό, δρα αρνητικά στα βακτηρίδια, πράγμα που σημαίνει ότι ο ταγέτης προστατεύει από λοιμώξεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  Έχει αναφερθεί στα αποτελέσματα των μελετών, από τα οποία προκύπτει ότι το εκχύλισμα από τα λουλούδια ορισμένων ειδών κατιφών σκοτώνει τον σταφυλόκοκκο aureus και τους μύκητες του γένους Candida.


Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές και άλλες χρήσιμες ιδιότητες των κατιφέδων;

 Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αζτέκων, για τους οποίους ο ταγετης ήταν ένα πικάντικο καρύκευμα. Αρκεί να τοποθετήσετε μερικά φρέσκα πέταλα σε σαλάτα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά και θα αποκτήσετε μια νέα γεύση και άρωμα.

  Για το χειμώνα, μπορείτε να αποξηραίνετε τις ταξιανθίες, να τις αλέσετε σε σκόνη.

 Το διάσημο γεωργιανό μπαχαρικό "Imereti σαφράν" δεν είναι τίποτα άλλο  από αποξηραμένες και κονιοποιημένες ταξιανθίες κατιφέδων.

Χρησιμοποιήστε φρέσκες και ξηρές ταξιανθίες του ταγετη για να δώσετε μια χρυσή απόχρωση στα πιάτα κοτόπουλου, τυχόν γλυκίσματα, ποτά, επιδόρπια. Τα Marigolds όχι μόνο θα τα κάνουν ελκυστικότερα, αλλά και πιο ευεργετικά.


Ακολουθώντας το παράδειγμα των ίδιων Αζτέκων, παρασκευάζετε αρωματικό τσάι, το οποίο θα ενισχύσει την ανοσία, προστατεύει από κρυολογήματα και μικρόβια. Και ακόμη και παρατείνει τη νεολαία λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών σε αυτά.

Χρήσιμες ιδιότητες των κατιριών στην ιατρική

 Φρέσκα φυτά χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία, καθώς και τσάι, εγχύσεις, εκχυλίσματα, αφέψημα, λάδι ταγετη.
  Στη λαϊκή ιατρική, ο ταγετης χρησιμοποιειται ως 


  • αντιφλεγμονώδη, 
  • αντισηπτικά, 
  • αντιμικροβιακά, 
  • αποσυμφορητικά, 
  • διαφαιρικά, 
  • ανθελμινθικά, 
  • αντισπασμωδικά, 
  • καταπραϋντικά, 
  • αντιυπερτασικά, 
  • αντιμυκητιακά. 

Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι χρήσιμη για εμάς. Αξίζει να το χρησιμοποιήσετε, μετά από συμβουλή με το γιατρό σας:

• Τα τραύματα, τα τσιμπήματα εντόμων (συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, των σφηγκών) αλείφεται με φρέσκο ​​χυμό του ταγετη.
• Το εκχύλισμα από φρεσκοκομμένα φύλλα  και λουλουδια θεραπεύει έκζεμα, δερματίτιδα, ακμή και χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό.
• Το έλαιο του ταγετη θεραπεύει την αποπληξία, τα φλυκταινώδη εξανθήματα, το τραχύ δέρμα, τα κονδυλώματα, τους μώλωπες, τα στελέχη των μυών και των τενόντων.
• Με ιγμορίτιδα και ρινική καταρροή, 5 λουλούδια του ταγετη χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνουν κλειστό για 5-10 λεπτά, μετά από τα οποία εισπνέουν ατμό με το στόμα τους, εκπνέουν με τη μύτη τους.
• Έγχυση για γαργάρισμα με πονόλαιμο και φλεγμονώδεις ασθένειες στην στοματική κοιλότητα.
• Ως αντιμυκητιασικός παράγοντας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λουτρά ποδιών με ταγετη, να πιείτε με την προσθήκη έγχυσης ή αφέψημα, να εφαρμόζετε τις πληγείσες περιοχές με φρέσκο ​​χυμό, έγχυση, εκχύλισμα ή λάδι ταγετη.
• Το τσάι με κατιφέδες και μέλι. Πίνετε μισό φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα ως  ηρεμιστικό και διουρητικό για ουρολιθίαση και κυστίτιδα.
• Ως ηρεμιστικό, κάντε μπάνιο με αφέψημα κατηφών.
• Κάθε μέρα τρώνε δύο ή τρεις ταξιανθίες του ταγετη για την όραση ή προβλήματα με αυτό, για την πρόληψη καταρράκτη.
• Για παθήσεις του παγκρέατος και του σακχαρώδους διαβήτη, χύνεται 1 θρυμματισμένη ταξιανθία με ένα ποτήρι βραστό νερό, ψύχεται, διηθείται. Πάρτε 4 φορές την ημέρα για ένα τέταρτο κύπελλο.
•Μια άλλη απλή συνταγή θα βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού και της λειτουργίας του ήπατος. Για αυτό θα χρειαστείτε πέντε λουλούδια κατιφέδων και ένα λίτρο νερού. Ρίχνουμε τα λουλούδια με βραστό νερό, βάζουμε μια αργή φωτιά και βράζουμε για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιήστε το ζωμό δύο φορές την ημέρα: το πρωί και το βράδυ, ένα ποτήρι πριν φάτε το φαγητό. Η πορεία της θεραπείας πρέπει να είναι 30 ημέρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα εβδομάδας και να συνεχίσετε την θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.
 *Βοηθάνε με ασθένειες του νευρικού συστήματος. Σας επιτρέπουν να ανακουφίσετε την νευρική ένταση, αυξάνετε την παραγωγή της ορμόνης της ευτυχίας. Ο ενισχύουν το νευρικό σύστημα, εξομαλύνουν τον ύπνο, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας ακόμη και με σημαντικές υπερφορτώσεις. Τα όμορφα λουλούδια μπορούν να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο. Κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση του ψυχικού στρες. Αυτή η ιδιότητα των κατιριών μπορεί να υιοθετηθεί από τους μαθητές.
• Η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο του ταγετη χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό. Η διαδικασία συμβάλλει επίσης στη μείωση της πίεσης.


Η θεραπεία με ταγετη δεν συνιστάται για εγκύους και με ατομική δυσανεξία. Ο ταγετης  δεν πρέπει να χρησιμοποιηθει εξωτερικά  άμα έχετε σκοπό να βγείτε στον ήλιο, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν φωτοευαισθησία.


Χρήσιμες ιδιότητες των μαργάρων κατά των
ασθενειών των φυτών και των παρασίτων

Ο κατιφές σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, εξαιτίας του μεγάλου χημικού του οπλοστασίου. Στην πραγματικότητα κοντά σε άλλα φυτά δρα προστατευτικά είναι ένα υπέροχο φυσικό εντομοκτόνο, μυκητοκτόνο και ζιζανιοκτόνο. Δίπλα σε κηπευτικά όπως ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές, αλλά και φράουλες, προφυλάσσει από το νηματώδη σκώληκες Platylenchus penetrans.
Αυτές οι χρήσιμες ιδιότητες των κατιφιών είναι σε ζήτηση στη βιολογική γεωργία, όταν προκύπτουν προβλήματα επιλύονται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.


Άλλες ευεργετικές ιδιότητες των κατιφιών

• Η μυρωδιά των αποξηραμένων κατιφών μπορεί να προστατεύσει από τους σκώρους αν κρεμάσετε μια τσάντα μαζί τους σε μια ντουλάπα
• Ο καπνός από την καύση ξηρών ταξιανθιών του ταγετη απωθεί τα κουνούπια.
• Η προσθήκη ταξιανθιών του ταγετη στις ζωοτροφές πουλερικών θα κάνει τον κρόκο αυγού πορτοκαλί
• Ένα χαρακτηριστικό του κατιφέ είναι γνωστό ότι καθαρίζει το έδαφος των βαρέων μετάλλων. Αυτή η χρήσιμη ιδιότητα των κατιφιών μπορεί να είναι χρήσιμη, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων εκτάσεων.


0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου