RSS

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ντομάτες: και απόλαυση στο κόκκινο και 6 μεγάλα οφέλη υγείας


Οι ντομάτες είναι από τις ωραιότερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν είναι μόνο απολαυστικές -έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Δίνουν τέλεια γεύση στις σάλτσες, ενώ μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις εύκολες και απολαυστικές σαλάτες. Γίνονται εύγευστη σούπα ή δροσιστικός χυμός, μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν κάθε πιάτο ή να καταναλωθούν μόνες, μαγειρεμένες ή όχι. Αλλά οι ντομάτες δεν είναι απλά ένα εύγευστο φαγητό -είναι μία σούπερ τροφή που καλά κάνεις να προσθέσεις στη διατροφή σου.
Οι ντομάτες παρέχουν στον οργανισμό μας σημαντικές ποσότητες φυσικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και C, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, το χρώμιο, η χολίνη, ο ψευδάργυρος και το φώσφορο. Περιέχουν φλαβονόνες, φλαβονόλες, υδροξυκινναμικά οξέα, καροτενοειδή, γλυκοζίτες και λιπαρά παράγωγα οξέος.
Και μία σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι ντομάτες είναι πράγματι ένα τρόφιμο το οποίο δεν μας θρέφει απλά, αλλά μας χαρίζει πολλά οφέλη υγείας, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά όπως τα παραπάνω, αλλά και σε άλλα, όπως το λυκοπένιο. Οι ολοκόκκινοι καρποί της ντοματιάς δεν μπορούν να λείπουν από το πιάτο μας.

6 οφέλη υγείας που προσφέρουν οι ντομάτες

1. Κάνουν καλό στο δέρμα και στα μαλλιά

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο όχι μόνο τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους, αλλά και χρησιμοποιείται σε μερικά από τα καλύτερα καθαριστικά προσώπου της αγοράς. Υπάρχει καλός λόγος: μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά της ντομάτας καταπολεμούν την ακμή και προστατεύουν το δέρμα από ζημιές.


Επιπλέον, η βιταμίνη C, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχουν οι ντομάτες, είναι αναγκαίο συστατικό για την υγεία του δέρματος, καθώς είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο επίσης ενισχύει και τα μαλλιά. Εξάλλου, για τη διατήρηση λαμπερών και ισχυρών μαλλιών η βιταμίνη Α των ντοματών είναι ιδανική.
Μελέτες έχουν δείξει ότι δύο ποτήρια ντοματοχυμού την ημέρα βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του δέρματος και την ενδυνάμωση των μαλλιών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, 
Tip: Κάλυψε το πρόσωπό σου με τις φλούδες από 8-12 ντομάτες (το εσωτερικό της φλούδας να ακουμπά το δέρμα σου) για 10 λεπτά και έπειτα ξέπλυνε με νερό, για να επωφεληθείς από τις ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας για το δέρμα. 

2. Προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου

Πολλές μελέτες, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία, έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο συστατικό στη διατροφή των ανδρών.

Ντομάτες: και απόλαυση στο κόκκινο και 6 μεγάλα οφέλη υγείας

Χαρακτηριστικά, ο Δρ John Erdman, καθηγητής του τμήματος επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έχει δηλώσει σχετικά ότι "υπάρχουν καλές, ισχυρές, επιδημιολογικές ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση ντοματών, μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη".
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά των ντοματών και ειδικά το λυκοπένιο έχουν την ίδια προστατευτική δράση και εναντίον των καρκίνων του παχέος εντέρου και του στομάχου, καθώς πρόκειται για φυσικό αντιοξειδωτικό το οποίο καθυστερεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Εξάλλου, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, ενώ ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και Β-καροτένιου, οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Tip: Τόσο το μπρόκολο όσο και οι ντομάτες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, όμως ο συνδυασμός τους παρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου ταυτόχρονα, ήταν πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση των καρκινικών όγκων, σε σχέση με την ξεχωριστή κατανάλωσή τους.

3. Είναι καλές για την υγεία της καρδιάς

Επειδή περιέχουν βιταμίνες Β και κάλιο, οι ντομάτες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης. Επομένως, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως έχουν δείξει σειρά μελετών από διαφορετικά ιδρύματα.

Ντομάτες: και απόλαυση στο κόκκινο και 6 μεγάλα οφέλη υγείας

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου -καθημερινά, ένα γεύμα με ντομάτες- συνδέθηκε με σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά για τις γυναίκες.
Παράλληλα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, θεωρούν ότι 80g σάλτσας ντομάτας την ημέρα, βελτιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση φαγητών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμβάλλοντας στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από τη συγκέντρωση λίπους και στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (στένωσης των αρτηριών).
Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση της πρόσληψης καλίου και η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή που μπορεί να κάνει ένα άτομο στη διατροφή του, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

4. Βοηθούν στη διατήρηση ισχυρών οστών


Ντομάτες: και απόλαυση στο κόκκινο και 6 μεγάλα οφέλη υγείας

Οι ντομάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης Κ -δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα στην ενδυνάμωση και επιδιόρθωση των οστών και του οστικού ιστού. Έτσι, οι ντομάτες ενισχύοντας την αναλογία ασβεστίου στο σώμα, βοηθούν στη διατήρηση ισχυρού σκελετού. 

5. Επιδιορθώνουν τη ζημιά από το κάπνισμα

Αν και οι ντομάτες δεν μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, μπορούν τουλάχιστον, να μειώσουν τη ζημιά που παθαίνει το σώμα εκείνων και των παθητικών καπνιστών από όσα αναπνέουν. Οι ντομάτες, συγκεκριμένα, περιέχουν κουμαρικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία δουλεύουν για να προστατεύουν τον οργανισμό από τα καρκινογόνα στον καπνό των τσιγάρων.

6. Είναι ευεργετικές για τα νεφρά και τα μάτια


Ντομάτες: και απόλαυση στο κόκκινο και 6 μεγάλα οφέλη υγείας

Σύμφωνα με μερικές μελέτες, οι ντομάτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και στη χοληδόχο κύστη, ενώ μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σχετικών συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Παράλληλα, η βιταμίνη Α στις ντομάτες είναι ευεργετική για τα μάτια, καθώς βοηθά στη βελτίωση της όρασης, ενώ το λυκοπένιο, το Β-καροτένιο και η λουτεΐνη που περιέχουν είνα ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία έχει επιδειχθεί ότι προστατεύουν τα μάτια από τις ζημιές που σχετίζονται με την εμφάνιση καταρράκτη και ειδικά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά 35%.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου